Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че започва двустранни консултации с ръководителите на страните от ЕС, за да може институцията да изпълни задължението си до края на юни да определи следващия ръководител на Европейската комисия. Най-добре е да постигнем единодушие или поне широко съгласие, заяви той пред журналисти в Брюксел.

"Имам впечатление, че не само аз очаквам да не бъде лесно", посочи Мишел по повод насрочените две срещи до края на месеца на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС след изборите за евродепутати.

"Съгласни сме с целта да има решение до края на юни, никой не поставя това под въпрос", поясни той, цитира го БТА.

"Когато ЕК е силно политическа, оставя впечатлението, че е по-малко безпристрастна. Безпристрастността трябва да бъде приоритет. По незнайни причини и за съжаление, това е грешка, ЕК предприема по-малко наказателни процедури напоследък", коментира Мишел. Според него би било "глупава грешка" да се мисли за обединяване на постовете на председател на ЕК и на Европейския съвет.

"Клише е, че комисията е за приобщаване, а държавите са против. Не съм сигурен, че ни трябва политическа комисия, по-скоро имаме нужда от геополитически съюз. Добре е следващият председател на Европейския съвет да е бил премиер. Това не е правно изискване, но дава предимство", каза той.

В същото време номинираната за втори мандат от ЕНП досегашна председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен, подкрепяна и от ГЕРБ-СДС, не е била министър-председател, а министър на отбраната. Самият Мишел пък е представител на либералното семейство в ЕС.

Мишел не изключи възможността Европейският съвет да определи до края на месеца и разпределението на длъжностите в следващата комисия. Той отбеляза, че договорът за ЕС предвижда комисията да има един заместник-председател и той да отговаря за външната политика.