Партиите няма да използват и партийно или фирмено организирани такива с цел разпространение на заблуди и клевети, насаждане на омраза или манипулативни внушения за политически опоненти и други участници в публичния живот.

Инициативата е на депутата от РБ Антони Тренчев, а до парафирането на документа се стигна след кръгла маса по проблема през миналата седмица, съобщи БТА.
Към декларацията не са се подписали от АБВ, ДПС и "Атака".

"Това е първа крачка за разрешаване на проблема и за регулацията му в интернет", посочи Тренчев.

По думите му в същото време е пример за бързо постигнат политически консенсус, който може да бъде последван и по отношение за други парламентарни дейности.

Чрез декларацията партиите призовават всички участници в изборния процес да се присъединят и да дадат своя принос към създаването на отговорно и чисто киберпространство в полза и интерес на българските граждани, а медиите - да следят и сигнализират за такива нарушения.

От името на ГЕРБ Георг Георгиев предложи да се подпише подобно споразумение и с международна организация, която да бъде арбитър и да следи как политиците спазват поетите в документа ангажименти.
Той вижда такава роля в "Трансперънси интернешънъл".

Чавдар Георгиев от БСП подкрепи идеята за включването на неправителствената организация и заяви, че неговата политическа сила е за честна предизборна борба.

Той призова медиите също да се включат към декларацията.

Поканени-непоканени

Следобед ръководството на АБВ и ДПС излязоха с позиции, че не са били поканени да подпишат декларацията, затова не са се присъединили.

АБВ обясниха, че категорично неодобряват използването на тролове за политическа пропаганда в интернет.

"АБВ бе сред първите формации, които се противопоставиха остро срещу опитите на партиите за изграждане на имидж чрез използване на платени провокатори в мрежата. Във връзка с това, че АБВ подкрепя декларацията за отказ от използването на платени интернет коментатори и със съжаление отбелязва, че не е била поканена да се присъедини към нея", обясниха от партията.

ДПС научили от медиите за декларацията:

"Инициаторите на декларацията и съпътстващите я срещи и дискусии не са счели за необходимо да поканят представители на ДПС. Ние адмирираме всяка подобна инициатива, още повече, че именно ДПС е най-голямата жертва на десните националистически тролове. И в този смисъл изцяло подкрепяме усилията на партиите - ползватели на подобни услуги да се преборят със себе си. Въпреки парадокса троловете да се борят с троловете си".

От ДПС коментират още, че щом отсъствието на представители на ДПС е коментирано от РБ, то явно свършили реалните атаки срещу ДПС, та се налагало реформаторите "да прибягват до такиви евтини трикове".

"Покана, включително устна до народния представител Хамид Хамид, както и писмено до групата на ДПС, е изпратена на 8 май в 12:01 ч. преди кръглата маса, провела се на 12 май, както това беше направено и за останалите политически сили в парламента, вкл. и за АБВ. Г-н Хамид дава отговор, че ДПС не проявяват интерес и няма да участват", пише обаче в опровержение на ДБГ.

АНКЕТА: Да се ограничат ли законово ”троловете”?