Вандалският акт е извършен малко след 5 часа сутринта - това става ясно от видеозапис, предоставен от общината и разпространен от градската организация на СДС.

Във него се виждат трима души - двама младежи с качулки поставят шаблон с лика на Димитров и със спрей го оцветяват в черно. През това време жена на средна възраст наблюдава дали някой няма да ги изненада.

Под лицето на някогашния "любим вожд и учител на българския народ“ е изписан надписът “I’ll be back”.

От СДС осъдиха остро случилото се в декларация, в която се казва:

„Вандалската проява навръх тачения от комунистите 1-ви май за пореден път доказва тотално неуважение към историята и към хилядите хора, станали жертва на тоталитарния режим. Паметникът бе кауза, за която СДС се бори в продължение на 27 години. Той бе завършен преди малко повече от месец в градинката срещу Апелативния съд на Бургас. Неговата основна идея е да е място, където близки на репресираните от комунизма, да могат да ги почетат. Затова и вандалският акт срещу паметника е и трябва да се тълкува като престъпление“.

От партията призоваха всеки, който има информация за случая, да сигнализира в полицията.

Междувременно Районна прокуратура Бургас съобщи, че се е самосезирала по публикациите в медиите и е възложила извършването на полицейска проверка. След приключването й наблюдаващият прокурор ще прецени дали са налице законен повод и достатъчно данни за образуване на досъдебно наказателно производство, се казва в краткото съобщение.