Те се обявиха против държавата да предостави съоръжението на БСП, каквато позиция заяви вчера и вицепремиерът и съпредседател на Патриотите Валери Симеонов.

"Откъде накъде ще се предостави безвъзмездно правото за ползване на Бузлуджа за 10 години, аз искам Шипка тогава", заяви той.

"Не може да се предостави тази частна държавна собственост на една партия за партиен музей", заявиха и от политическата формация днес в декларация от трибуната на Народното събрание.

Според тях паметникът не трябва да принадлежи на една партия и държавата трябва да инициира ремонт и реновиране. Патриотите настояват музейното обновяване на паметника да бъде модерно и атрактивно експониране на културното пространство, а не превръщането в партиен символ със съмнителна историческа достоверност.

"Обектът е в състояние на саморазруха, представляващо риск за евентуални посетители и излъчващо спорни послания към гражданите и гостите на страната. Трябва да си отговорим на няколко въпроса - с какви средства е създадена сградата и отговорът е - с обществени средства и доброволен труд“, заяви Милен Михов от ПГ.

Той уточни, че паметникът функционира в периода от 1981 до 1983 година като дом-паметник на БКП, когато "една партия управлявала по времето на режим, обявен за престъпен със закон".

Патриотите смятат, че паметникът има историческа значимост, свързана с освободителните борби у нас, а БСП няма права над обекта и не може да управлява тази собственост.

"Не може да се подменя символът Бузлуджа с партиен символ", заявиха от Обединени патриоти.

БСП: Разберете се с Бойко Борисов

Досега „Бузлуджа“ беше държавна собственост и виждаме резултата – патриотите да се разберат с Бойко Борисов, коментира депутатът Антон Кутев от БСП пред журналисти, цитиран от "Фокус".

Преди няколко седмици лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че БСП е решила да приеме "чинията" на Бузлуджа за 10-годишен безвъзмезден наем, за да я оправи и да се грижи за нея. Премиерът и регионалният министър одобриха тази идея, тъй като друго желаещи няма.

„Ние, в края на краищата, имаме разговори с Борисов. Той е предприел действия за връщане на паметника, точно защото държавата на може да се справи. В момента Патриотите са управляващи. Ако имат идеи за това как да направят паметника действащ и да съхранят паметта - нека да го направят. Ние искаме само да бъде съхранена паметта“, добави той.

Според Кутев дори и паметникът да бъде върнат на БСП, това не означава, че държавата трябва да избяга от отговорност да подпомогне за съхраняването му.

„Този паметник не е на БСП, това е паметник на цяла България. Половин година патриотите са в управлението, а паметникът става все по-опасен. Да се хващат и да вършат работа. Ние, ако искат, даже ще им помогнем“, добави социалистът.

Попитан дали трябва „Обединени патриоти“ да си върнат паметника на Шипка, Кутев заяви, че този паметник няма как да бъде свързан с тях.

„Не може някой, който се е нарекъл патриот, да бъде единственият представител на тази дума“, посочи Кутев.

Вчера обаче и областният управител на Стара Загора Гергана Микова заяви, че е против паметникът да бъде даден на БСП, тъй като няма никакво логично основание тя да претендира за него.