В изявление на председателя на борда на директорите Каспар Вилигер се посочва, че Грюбел е сметнал за свой дълг да поеме отговорност за огромните загуби. Решението за оставката слага край на спекулациите през последните няколко дни дали Грюбел ще запази позицията си след най-новия скандал, разтърсил най-голямата швейцарска банка.

Шефът на Ю Би Ес за Европа Серджо Ермоти ще смени незабавно Грюбел като изпълняващ длъжността, докато бъде назначен негов постоянен приемник, се посочва в комюнике на банката, цитирано от АП.

Вчера Грюбел заяви, че продължава да се ползва с доверието на управителния съвет на групата въпреки измамата на дилъра Квеку Адоболи и въпреки слуховете, че оттеглянето на главния изпълнителен директор на Ю Би Ес е въпрос на време, отбеляза днес швейцарски вестник, цитиран от АФП.

"Грюбел се оттегля, след като помогна Ю Би Ес да стане една от най-добре капитализираните банки", посочи Вилигер, цитиран от АП. В комюникето на банката се допълва, че бордът, който заседава в края на седмицата в Сингапур, където се намира един от най-големите акционери на Ю Би Ес - суверенният фонд Джи Ай Си (GIC), който държи 6,41 на сто от капитала на банката, планира мерки, за да не се допускат повече подобни измами.