Обявяването на предложението за нов министър стана с известно объркване, тъй като премиерът направи изявлението си пред включените камери и диктофони в залата, а не пред журналистите. Така най-напред бе съобщено, че министър става досегашният зам.-министър Милена Дамянова, а акад. Стефан Воденичаров ще бъде шеф на фонд "Научни изследвания". Минути по-късно от правителствения пресцентър уточниха, че Дамянова остава на поста си, а шефът на БАН е предложен за министър, предаде "Фокус".

"Проф. Воденичаров безспорно е добър учен, неслучайно избран за председател на БАН. Убеден съм, че благодарение на тази кандидатура, развитието на изследователската дейност, както и тясното сътрудничество между Академията и МОМН, ще се осъществяват по-добре", заяви Бойко Борисов, цитиран в съобщението на МС, предаде БТА.

Премиерът каза, че Воденичаров ще си вземе неплатен отпуск и че през оставащите няколко месеца до парламентарните избори иска учените да работят да се занимават с научни изследвания, а не да се замерят с документи за корупция.

Сергей Игнатов подаде оставка на 28 януари. Тя му бе поискана от премиера след проверката във ФНИ, открила десетки нарушения. Същия ден оставка подаде и управителят на фонда Христо Петров, а вчера и председателят на борда му проф. Рангел Гюров.

"Сергей Игнатов беше добър министър, направи много неща", каза още премиерът на днешното заседание. Във връзка с нарушенията в Научния фонд обаче Борисов изтъкна: "Той се забави, спори с мен, оспори доклада на нашия Инспекторат и затова се наложи да се разделим".

В подкрепа на думите си премиерът посочи: "Законът за средното образование е в парламента (предучилищното и училищното). Преместихме Оперативната програма в Министерството на образованието, така че има заслуги, които не мога да отрека. Но това негово колебание и опит да се защитят хора, които не заслужават тази защита и създадоха проблеми - професори и академици да се замерят с това коя рецензия е скрита и коя не е пусната”.

Борисов добави, че тъй като остават няколко месеца до изборите и в парламента вече е законът за средното образование, Милена Дамянова е в течение и смята, че тя ще се справи добре и ще го "доизкара".

За мен винаги е виновен този, който е там, за да контролира и организира дейността. Разбира се, и законът, и поправки в него трябва да се направят, защото прекият контрол не е негов, но след като по негово предложение се назначават отговорните хора в борда като председател на борда, като изпълнителен директор - можеше да отреагира още в началото на месец януари. Не го направи - това е причината да се разделя с него”, каза още министър-председателят по повод оставката на Игнатов.

Изборът на Стефан Воденичаров е добър, коментира по-късно пред журналисти и финансовият министър Симеон Дянков, цитира го Дарик радио. По думите му той е не само само водещ учен, но и мениджър, който ще управлява правилно финансовия и човешкия ресурс, освен това бързо ще разреши проблемите в научния фонд.

Самият Стефан Воденичаров обясни мотивите си да приеме поста министър на образованието.
„Приех предложението на министър-председателя, защото си мисля, че това, че сме бедни и малко консумираме - това е, защото не произвеждаме достатъчно. Без образование, без наука, без иновации, ние не можем да увеличим нашия потенциал. Освен това от около 4 млн. работоспособно население, около 3 млн. са хората, заети в производството", каза Воденичаров.

Той посочи, че има и много неща, свързани с подобряване на професионалното образование.
„Ние в момента нямаме подготвени кадри, които веднага да влязат в индустрията. Финансовите ограничения през последните години за наука също хвърлиха много тежка сянка върху ефективността на учените”, каза още Воденичаров. По негови думи - не трябва да се губи и минута, за да се прави административна подготовка за реализиране на програма „Наука и образование”.

Воденичаров обаче подчерта, че трябва първо да се запознае с реалните проблеми, които има. „Първият проблем, явно са нещата, които се случват във фонд „Научни изследвания”. Има неща, които трябва да се свършат в областта на научните степени и звания, каза още той.

Докато се чака новото ръководство на Фонд "Научни изследвания" вицепремиерът Симеон Дянков разпореди финансова инспекция там. Тя трябва да даде отговор на въпроса как са се харчили държавните пари за проекти през последните 2 години.

Акад. Стефан Борисов Воденичаров е роден на 1 септември 1944 г. в София Той е български учен, председател на БАН, бивш директор на Института по металознание, съоръжения и технологии „Академик Ангел Балевски” в София. Той бе избран за председател на БАН с 4-годишен мандат на 3 декември 2012 г. Веднага след избора му той съобщи за финансови злоупотреби в института по метеорология, извършени още преди три години.
Воденичаров оглави инициативен комитет "За" нова АЕЦ за референдума на 27 януари.

Какъв да е българският министър? - Анкета