Това стана ясно след днешната среща на учени с Борисов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, предаде "Фокус".
По настояване на премиера на срещата не присъства министърът на образованието Сергей Игнатов.

В края на миналата година учени изразиха съмнение за нарушения при провеждането на конкурсната сесия във фонда и поискаха от премиера инспектората на Министерски съвет и Световната банка да проверят случая.

Вицепремиерът Дянков посочи, че проверката на инспектората на МС е приключила, като докладът от нея съдържа 60 констатирани нарушения.  Тези нарушения обаче ще бъдат представи в рамките на следващата седмица, отбеляза той. По думите му част от тях са административни, има и препоръки по провеждането на самите конкурси.

Просветният министър Игнатов също търпи критики за извършените нарушения във Фонда, заяви Дянков, цитиран от Bnews.bg. Същевременно обаче той защити Игнатов с аргумента, че законът за научния фонд има много пробойни и също така не позволява да се извършва достатъчен контрол от министъра и инспектората.

Министерство на образованието, младежта и науката и в часност министър  Игнатов следва в 10-15-дневен срок да отговори на препоръките в доклада от проверката във фонда и да предложи промени в самия закон за фонда, съобщи още Дянков.  Според вицепремиера е необходима промяна на закона за фонда и в него има много пролуки.
"От финансова гледна точка законът, поне според мен, е много проблематичен", каза Дянков и добави, че и негови експерти работят по промените. Целта им е да има конкретни предложения за промени, а в рамките на един месец да предложат тези промени за обсъждане в Министерски съвет.

По-късно Бойко Борисов коментира пред журналисти в Сопот, че до края на деня ще има доста уволнени, без да конкретизира.
"Всеки от позицията на поста, който заема, трябва да се постарае да си върши добре работата, иначе може да му се търси отговорност", заяви премиерът и уточни, че чак сега му е поставен въпросът за фонд „Научни изследвания” и вече оставките вървят.

Междувременно проф. Мирослава Кортенска коментира, че в случая не става дума за наука, а за корупционни схеми и хората, които са изготвили доклада, според нея са разбрали това, предаде БГНЕС. Докладът е доста дебел и предполагам, че те са открили доста нарушения, които ще бъдат дадени на прокуратурата, заяви тя.

"Това е труден, черен доклад с корупционни практики, с административни нарушения", каза друг от протестиращите учени - физикът от БАН Христо Лафчиев. По думите му учените, които са присъствали на срещата, са заявили единодушно, че нямат никакво доверие в министъра на образованието и науката Сергей Игнатов заради тези злоупотреби.
"Положението е много тежко, корупцията е много сериозна и ние се надяваме в тези 10 дни, които следват, премиерът да вземе необходимите мерки, за да се изчисти това нещо до край. Имаме неговото уверение, ние за 10 дни ще прекратим протестите, за да може той да вземе необходимите мерки", изтъкна той.
Учените имаха намерение тази сряда да организират отново протест.

По думите Лафчиев учените очакват и други оставки освен тази на управителя на фонда Христо Петров, защото „парите са просто откраднати”.
"Голяма част от фирмите на лица, които не отговарят на условията за фонд „Научни изследвания”, но са спечелили от фонда, имат съдружнически връзки с неговия управител", посочи физикът.

Управителят на фонда "Научни изследвания" Христо Петров е подал оставка през почивните дни пред министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, който я е приел. Петров е подал оставката с мотив да не пречи на работата по препоръките в доклада на Инспектората на Министерския съвет, съобщиха от  пресцентъра на МОМН. Сега министерството има срок от една седмица да се запознае с тези препоръки в проверката, да им отговори и да се получи окончателният вариант на проверката, съобщиха още от пресцентъра на МОМН.

Оставката на Христо Петров идва на фона на предстояща в края на седмицата среща между представители на протестиращите учени и председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и главния научен съветник на ЕК Ан Глоувър, отбелязва Mediapool.

В края на миналата година Сергей Игнатов заяви, че ако някой някъде е съгрешил, откраднал или е създал корупционна среда, той ще си понесе отговорност според точките на закона. До последно той обаче твърдеше, че няма никакви причини за анулиране на конкурса.

Скандалът около Фонд "Научни изследвания" и конкурса за финансиране на изследователски проекти гръмна, след като стана ясно, че с 14.8 млн. лв. ще бъдат финансирани 95 от общо 1024 кандидатствали проекта. Учени обявиха, че значима част от класираните проекти са със спорни качества, както и че са на фирми и колективи, близки до председателя на научния форд проф. Рангел Гюров.
В писмо по премиера те поискаха отстраняването на Рангел Гюров и Христо Петров.