Премиерът Бойко Борисов също заяви, че тя е работила добре, но заради скандала с получения от нея бонус от 12 000 лева настоя за оставката й. Той се мотивира с поговорката "Една лъжичка катран в кацата мед е достатъчна да развали вкуса".
Самата Нешева обяви, че напуска по собствено желание заради създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации, но увери, че ще дари парите на благотворителна организация за деца.

Веднага след оставката съсловни, пациентски и работодателски организации заявиха, че промени в ръководството на Касата биха довели до сътресения в системата. Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов коментира, че през 2011 година е имало спокойствие в системата, ръководена от Нешева, а моментът е неподходящ за кадрови смени заради предстоящо прехвърляне на доста дейности към Здравната каса.

В писмо до лекарския съюз всички големи болници в страната, сдружението на многопрофилните болници и работодателите в здравеопазването уверяват, че в лицето на д-р Нешева са намирали конструктивен партньор, осигурил гъвкаво и редовно финансиране на болниците, предаде БНР.
Опасенията от смяна на управителя на касата в този момент идват и от това, че сега се подписват индивидуалните договори на лечебните заведения и се определят прогнозните им бюджети.

От Българската стопанска камара (БСК) също защитиха Нешева с мотива, че “персоналните промени в НЗОК могат да доведат до нежелани сътресения, които ще намалят или заличат ефектите от постигнатото през изтеклата година“. "Очакваме управленската далновидност да надделее над популистките реакции и стабилността на НЗОК да бъде съхранена“, коментираха от камарата и посочиха като успехи на Нешева възстановяването на регулярните плащания в системата, новата лекарствена политика за договаряне на отстъпки и новата методика за плащане на болниците, които са увеличили прозрачността и намалили лобисткия натиск.

“Ако трябва да се дава оценка на нейната работа, тя наистина е положителна заради спокойствието, което го има вече в системата. Сега никоя болница не протестира, плащанията са регулярни и това безспорно се дължи на нея и на екипа й. А вече друг въпрос е дали е редно да има такива бонуси“, коментира пред Mediapool и председателят на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова, която е от ГЕРБ. Тя не се ангажира с прогноза какво ще е решението на групата за оставката на Нели Нешева.

Междувременно вчера избухна друг скандал заради големи бонуси. Директорът на Aгенцията по вписванията Виолета Николова беше отстранена от поста, след като се разбра, че сама си е дала доста повече пари от Нешева - 48 000 лв. В случая обаче бяха открити и сериозни слабости в работата на Николова.

Преди два дни оставка подаде и председателят на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани. Като причина отново бяха изтъкнати лични причини, за които тя уведомила още преди половин година.