Варненският бизнесмен Венко Кръстев ще излезе от ареста срещу парична гаранция в размер на 10 000 лева, съобщи БГНЕС. Дъщеря му Магдалена Кръстева ще трябва да внесе гаранция в размер на 5000 лева, а за Мариета Китова сумата, определена от съда е 1000 лева.

При спецоперация "Всичко коз", проведена на 21 юли, бяха арестувани 10 души, сред които двама данъчни служители за извършени крупни данъчни измами чрез източване на ДДС за около 250 млн. лева.

В мотивите за днешното решение на съда се казва, че няма достатъчно данни за това, че тримата са били част от организирана престъпна група, съобщи "Фокус". Според магистратите разследващите не разполагат с категорични доказателства срещу Мариета Китова, а организирана престъпна група от двама души не може да съществува. Съдът счете и че обвинението е непрецизно и недостатъчно конкретно. Според САС, чието решение е окончателно, за тримата липсва опасност да се укрият или да извършат друго престъпление.

На 25 юли Софийският градски съд остави в ареста 47-годишният Венко Кръстев, смятан за организатор на престъпната група, дъщеря му Магдалена Кръстева и Мариета Китова от Русе.

При задържането им МВР съобщи, че групата практикувала две познати в Европа данъчни схеми, при които се използват фирми "бушони" и фирми "липсващи търговци".
Основно злоупотреби са правени със строителна арматура, скрап, хранителни стоки и компютри. Схемата е била следната - строителното желязо и метални отпадъци никога не са напускали пределите на България, но по документи са били продавани от български компании на румънски или гръцки фирми, след което са се връщали обратно, препродадени на български физически лица.
При тези сделки косвеният данък е бил стопяван с фиктивни доставки.