Една "такава координация трябва да се основава на Устава на ООН", подчерта Путин, цитиран от ТАСС и БТА.

Той изрази надежда, че международната общност ще може да начертае всеобхватна стратегия за политическа стабилизиране и социално-икономическо възстановяване на Близкия изток. Тогава няма да се налага да бъдат изграждани бежански лагери, увери Путин.

Руският президент е предложил на Съвета за сигурност на ООН резолюция, поддържаха една международна военна и политическа коалиция срещу ИД, съобщи постоянният представител на страната в световната организация Виталий Чуркин, цитиран от Франс прес.

Той уточни, че тази резолюция трябва да включва Иран и режимът в Сирия, който е съюзник на Русия.

Малко по-рано руският президент призова от трибуната на Общото събрание на ООН за създаване на "голяма антитерористична коалиция" срещу ИД, коалиция подобна на "тази срещу Хитлер" през Втората световна война, отбелязва АФП.

Франция ще подкрепи в Съвета за сигурност на световната организация резолюция за Сирия само ако тя не предвижда роля за президента Башар ал Асад в политическото бъдеще на тази страна, даде да се разбере обаче френският му колега Франсоа Оланд, цитиран от ТАСС.

Оланд подчерта, че оттеглянето на Асад си остава предварително условие за политическото уреждане на сирийския конфликт. Огромна грешка ще е да не се сътрудничи с режима в Дамаск, предупреди днес руският президент Владимир Путин, цитиран от световните агенции и БТА.

В речта си на 70-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк Путин заяви, износът на т. нар. демократични революции влошава ситуацията в съответните страни, но, за съжаление, продължава, заяви Путин в явна критика към Съединените щати и техните съюзници.

Руският президент разкритикува лицемерните изявления за борба с тероризма на онези, които използват екстремистите за свои цели.

По-рано Обама разкритикува в речта си на годишната сесия на Общото събрание на ООН подкрепата на някои страни за сирийския президент Башар Асад, когото нарече "тиранин, който избива невинни деца".

Действията на държави в заобикаляне на резолюции на ООН са незаконни, предупреди руският президент. Той не изключи възможността за реформиране на световната организация, но подчерта, че това не бива да става за сметка на подкопаването на нейния авторитет.

Путин осъди едностранните санкции без мандат на ООН, визирайки онези, наложени от Запада на Русия заради Украйна. Те се превърнаха в средство за отстраняване на конкуренти на пазара, увери той.

Според руския президент украинската криза е резултат от логиката на усвояване на нови геополитически пространства. Нямаше причини за разширяването на НАТО на изток и усвояването на нови геополитически пространства не можеше да не доведе до сблъсък на интереси, изтъкна той.

Руският президент предупреди, че украинската криза може да бъде решена само въз основата на Минските споразумения. Заплахите и силата на оръжията няма да гарантират териториалната цялост на Украйна, изтъкна той.

Когато руският президент започна речта си, украинската делегация на годишната сесия на ООН напусна залата, отбелязва ТАСС.