„Все още няма официален списък на кандидатите и вероятно няма да има, но вече се спрягат много имена“ пише в статия под заглавие „Спорове около изборния процес в ООН" сайтът на Китайската централна телевизия CCTV, цитиран от Дарик.

Този път се говори за жени кандидатки, като генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова от България, президента на Бразилия Дилма Русеф или бившия министър-председател на Нова Зеландия Хелън Кларк.

Сайтът отбелязва, че обикновено генералният секретар на ООН е малко известна фигура от не толкова значима държава.

Изтичането на втория мандат на Бан ки-Мун поставя на дневен ред избирането на нов ръководител на Световната организация.

Повечето кандидати все още не са обявили официално намерението си да се състезават за високия пост, но вече започнаха спорове дали изборният процес ще бъде честен и прозрачен.

От правна гледна точка, генералният секретар на ООН се избира от Общото събрание, но по препоръка на Съвета за сигурност. А когато се стигне до този момент, Съветът предлага само едно име - името на човека, когото самият Съвет желае да види на този пост.

Досега Световната организация не е била оглавявана от представител на Източна Европа, така че мнозина смятат, че е ред на този регион на света. Но заради сегашната криза в Украйна, той може да бъде изключен, отбелязва CCTV.

„Фигаро": Ирина Бокова е в най-изгодна позиция

Настоящият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е в най-изгодна позиция за генерален секретар на ООН, писа миналата седмица френският вестник „Фигаро".

Според вестника Бокова е еднакво удобна и за американците, и за руснаците, а също ще има подкрепата и на Париж, защото говори френски и е застъпник на франкофонията.