Съдът освободи от ареста втория машинист на влака Радослав Петков.

Димитър Михнев и Радослав Петков са привлечени като обвиняеми по досъдебно производство затова, че на 10 декември при управляване на подвижен железопътен състав по непредпазливост са причинили смъртта на повече от едно лице и телесна повреда на други лица.

Съдия Марияна Георгиева прецени, че има реална опасност Димитър Михнев да се укрие, въпреки че е с чисто съдебно досие и добри характеристики. Според магистрата, като главен машинист, Михнев е трябвало да съблюдава спазването на правилата, предаде местният сайт "Шум". Съдът посочи и това, че машинистът е продал недвижим имот 3 дни след инцидента, а също така при едно от полицейските посещения не е бил открит на адреса си.

Съжалявам за това, което се случи. Не съм имал намерение да се укривам. Няма да възпрепятствам разследването“, заяви пред съда 41-годишният Димитър Михнев, цитиран от Радио Шумен.

Пред съда защитниците на машиниста поискаха по-лека мярка за неотклонение. Те заявиха, че в тома с класифицирана информация по делото е приложена справка от ДАНС, в която е посочено като вероятна причина за инцидента и незаключена входна стрелка на железния път в гара Хитрино.

Преди дни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че наблюдаващият прокурор е приел, че двамата машинисти са отговорни за инцидента, но не може той да се дължи единствено на техните действия. Арнаудова посочи, че ще бъдат обвинени и други хора.

До момента при разследването са събрани 20 тома доказателствен материал, технически експертизи, свидетелски показания. Като причина за инцидента прокуратурата сочи двойно по-високата скорост, с която влакът е навлязъл в отклонението на жп гара Хитрино - 78 км/ч. вместо 40 км/ч.

Наказанието, което законът предвижда за това престъпление в особено тежки случаи е „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години.

При инцидента в Хитрино загинаха седем души, а 29 бяха ранени. Повече от 50 къщи и сгради в селото са били частично или напълно разрушени.