Той е привлечен като обвиняем за това, че в периода 21.01.2003 г.- 03.12.2013 г., при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, съзнателно е сключил неизгодни сделки със СМДЛОД „Астра” АД – и от това произлязла значителна вреда за ВМА  в размер на 16 330 495 лв. Случаят е особено тежък и вредата е в особено големи размери, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

За това престъпление Тонев може да получи между 3 и 10 г. затвор. Наложена му е мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000 лв.

Според обвинението Тонев е сключил 5 договора със медико-диагностичната лаборатория, по силата на които й се предоставя да извършва високоспециализирани изследвания с апаратура, собственост на ВМА, срещу наемна цена, включваща възнаграждение за ползване и консумативни разноски.

В два от договорите наемната цена е определена като процент от приходите на дружеството, вместо наемът да е определен по пазарни цени. По тези договори е бил определен наем в размер на 37,55% от приходите, а по идентичен договор за медицинска апаратура, наемът е бил 60% от приходите.

В три от сключените договори е определена наемна цена, по-ниска от пазарната наемна цена. По силата на тези договори разходите за сервизно обслужване на апаратурата, разходите за консумативи и доставката на резервни части били за сметка на ВМА.

Обвинение е повдигнато и на А. Иванов от ВМА - за престъпление по служба.
В периода 10.02.2005 г. - 03.12.2013 г., в качеството си на началник на Катедра „Образна диагностика“ и на Клиника „Компютърна и магнитно-резонансна томография“ към МБАЛ - София към ВМА, А. той превишил правомощията си.

Извършил го с цел да набави за себе си и за другиго – СМДЛОД „Астра“ АД, в което е мажоритарен акционер (притежавал 377 от 500 акции), имотна облага. Той предоставил на лабораторията за безвъзмездно ползване - свободно и неограничено извън определеното с договорите време, медицински апарати, собственост на ВМА.

Освен това Иванов не контролирал в утвърждаваните от него отчетни документи да се вписва точна информация, пак в полза на „Астра“ и сам извършвал и възлагал на служители в работното им време да правят процедури на нейни пациенти.

„Астра“ АД е осъществявало конкурентна търговска дейност, неразграничима от дейността на Клиника „Компютърна и магнитно-резонансна томография”, като е ползвало материални и кадрови ресурси, които са били заплащани на дружеството и по този начин е увредено правилното функциониране на ВМА и са настъпили тежки щети.

За това, че Стоян Тонев съзнателно е допуснал негов подчинен – А. Иванов, да извърши престъпление по служба, е привлечен като обвиняем и за допустителство.

Разследването продължава, подчертаха от прокуратурата.

Стоян Тонев, заедно с професор Мирослава Кадурина, беше обвинен и за щета на ВМА за близо 6,5 млн. лева. През месец май в съда беше внесен обвинителен акт срещу Тонев за допустителство и неизгодни договори, а срещу ексшефката на Катедрата по дерматология - за престъпление по служба и длъжностно присвояване. И по това обвинение на Тонев беше наложена гаранция от 10 000 лв.