Военният министър в оставка беше призован да се яви в 15 часа в следствения отдел към Софийска градска прокуратура (СГП) на столичния бул. "Монтевидео".

Причината беше прецизиране на обвинението срещу него за ремонта на двигатели на изтребителите "МиГ-29" - според прокуратурата той е укрил два договора с „РСК МИГ“ за 3 773 000 евро.

Утре Ненчев трябва да се яви отново - този път, за да прочете материалите по делото.

"Разбрах, че има леки промени в обвинението. Сега ще видя какви са точно. Нищо особено не очаквам. Спокоен съм, вярвам в доброто", каза Ненчев пред журналисти на влизане.

"В началото на годината вярвам в правосъдието, прокурорите и всички тези честни, почтени хора, които, разбирам, трудят се неуморно. Моето пожелание към тях е да изпълняват по-малко заповеди, които противоречат на правото и на техния морал", добави министърът.

На въпрос защо вчера неговата партия БЗНС обвини главния прокурор Сотир Цацаров в сталинизъм Ненчев отговори:

"Това е политическа декларация преди всичко. Такава беше волята на моите колеги и моята. Аз също така съзирам политическа репресия в цялата тази работа, защото не намирам нищо основателно".

Запитан защо смята, че има удар срещу Реформаторския блок, част от който е БЗНС, той отвърна:

"Не е ли така?".

Окончателно: Още едно престъпление по служба

Малко по-късно прокуратурата излезе със съобщение, в което се казва, че СГП е предявила окончателно обвинение на Николай Ненчев за престъпление по служба.

За първоначалното обвинение за престъпление, извършено в периода от 05.05.2015 г.- 09.09.2015 г., бе съобщено на 23 ноември.

В хода на разследването са събрани доказателства и за още едно престъпно деяние с признаци на престъпление по служба, извършено от 07.11.2014 г. до 29.03.2016 г. Тогава Ненчев също не е изпълнил служебните си задължения, като в нарушение на ЗОВС не утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за "МиГ-29".

Така той не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно-въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС. От това са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък, подчертават от прокуратурата.

Поради това днес му е повдигнато обвинение за престъпление по служба при условията на продължавано престъпление – с две отделни деяния.

СГП ще внесе обвинителен акт срещу него в 30-дневен срок.

Срещу Николай Ненчев беше повдигнато и още едно обвинение - че е склонил умишлено подчинения си началник на Дирекция „Инвестиции в отбраната” да не изпълни свои законови задължения по Закона за обществените поръчки и да осуети подписването на договор с фирма, спечелила поръчка за изготвяне на военно облекло.