По данни на ОДП-Плевен взривното устройство и мобилен телефон за дистанционно взривяване са били закачени под кола на местен бизнесмен, предаде bTV. Автомобилът спрял пред кафене в центъра на града, когато бомбата паднала. Автомобилът потеглил, а тя останала на улицата.
Самоделката била забелязана от гражданин в 10, 29 ч. на ул. „Димитър Констатинов” 20, на метри от областната дирекция на полицията. Мъжът веднага подал сигнал в полицията.

На място пристиганал екип столични експерти по взривовете от ДОТИ, който отцепил района. Бомбата била обезвредена от специален робот, но взривателят не е намерен и се предполага, че е паднал по пътя.
Комисар Светлозар Илиев, шеф на полицията в Плевен, коментира, че заради това бомбата не е можела да избухне и да застраши минаващите хора.
Той уточни, че самоделното взривно устройство е било с тегло над 1 килограм и е съдържало 3 шашки тротил и мобилен телефон, цитира го БНТ. Според експерти това е голямо количество и при взрив със сигурност би имало жертви.

От МВР са категорични, че инцидентът няма общо с посещението на премиера. Според разследващите причината за поставянето на взривното устройство са неуредени финансови отношения между собственика на колата и негов длъжник, който поръчал атентата. 
По същото време министър-председателят ряза ленти на друга ремонтирана централна улица в Плевен и на детска площадка в кв. „Сторгозия”, които се намират на киломтери от инцидента.

Вече има четирима арестувани, които в момента се разпитват от разследващи полицаи с помощта на специалисти от Института по психология на МВР.