Северна Каролина първа пое удара на стихията и именно там са най-много случаите на цели квартали без ток заради скъсани електропроводи. По данни на местни енергийни компании десетки хиляди са жилищните сгради без ток.

"Айрин" спря железопътно движение по цялото източно крайбрежие на САЩ. Стотици са отменените полети. Около 100 000 военнослужещи от Националната гвардия и над 18 военно-транспортни хеликоптери са готови да се притекат на помощ на пострадалите. В четвъртък Агенцията по извънредните ситуации разпредели из целия регион необходимите стоки: храни, генератори, инструменти, лекарства, вода и топли дрехи.

Междувременно американският президент Барак Обама лично оглави операциите на правителството му, свързани с овладяването на ситуацията, причинена от урагана "Айрийн", предава АФП.

Той издаде нареждания на високопоставени представители на САЩ и посети команден център по справяне с бедствията. Обама посети представителите в Националния център за координация за справяне с бедствието (НЦКСС), сформиран в сградата на Федералната служба за управление при бедствия във Вашингтон.

След това Обама проведе видеоконференция с федерални и щатски официални представители. Американският президент поздрави екипа в командния център "за очевидно добре свършената работа". В НЦКСС влизат различни правителствени и щатски агенции, които ще координират помощта из цялата страна на всички нива - щати и градове. Белият дом изглежда си е взел поука от урагана Катрина през 2005 г., когато хаосът в координацията между национални и местни власти нанесе политически удар на тогавашния президент Джордж Буш, отбелязва АФП.

Световните агенции съобщиха, че има четирима загинали заради бедствието. Трима души са загинали в северна Каролина – дърво е паднало върху човек, друг е получил инфаркт, а третият е загинал катастрофирайки с автомобила си, след като изгубил контрол върху управлението на наводнено шосе.
Във Вирджиния бебе е починало при падането на дърво върху къща, възрастта му не се уточнява.

Трите основни летища на Ню Йорк - Джон Кенеди, Нюарк и Ла Гуардия затвориха заради наближаването на урагана "Айрин". Малко преди това градското метро и градските автобуси спряха работа. 

Хиляди жители и гости избягаха днес от курортните градове по бреговете на американския щат Ню Джърси, часове преди да ги връхлети могъщият ураган Айрин, предаде Ройтерс. На всички крайбрежни острови бе извършена задължителна евакуация, включително и от места като Атлантик Сити, Кейп Мей и Лонг бийч айланд, напуснати от стотици хиляди жители и летовници. Над един милион души са напуснали Ню Джърси през последните 24 часа, каза тази вечер губернаторът на щата Крис Кристи. По думите му из щата са разположение 1500 войници от Националната гвардия в помощ на евакуацията и за настаняване на хората в убежищата. Очаква се Айрин да удари Ню Джърси тази нощ с ветрове със скорост 120 км/ч и валежи от 15 до 30 литра на квадратен метър.