Това каза министърът на външните работи Николай Младенов в предаването „Седмицата" по Дарик. Той съобщи, че персоналът на българското посолство там е съкратен до абсолютен минимум и посъветва всички български граждани да напуснат страната възможно най-бързо.

„Искам да направя ясното разграничение, че ако в Либия имахме хора, които бяха отишли с договори да работят, в Сирия имаме хора, които са женени, със семейства. И те живеят не само в Дамаск, а в цялата страна по градове, села. Част от семействата им имат българско гражданство, друга част- нямат. Напускането на страната е много сериозно и искам да призова всички български граждани, които са в Сирия, да се обърнат максимално бързо към нашето посолство, ако имат документи, които трябва да оправят, да ги оправят и да напуснат страната", обясни министърът.

Попитан дали ще се закрие посолството ни там, Младенов обясни, че всеки ден се оценява ситуацията със сигурността в Дамаск: „В момента сме съкратили персонала му до абсолютен минимум. Ограничили сме консулската дейност, защото съществува опасност. Ситуацията е изключително нестабилна и човек не знае откъде е опасността. Пак повтарям - всички български граждани е добре да напуснат страната максимално бързо и на тези, които имат неуредени документи, на посолството са предоставени всички правомощия да им помогне".

Преди дни Министерството на външните работи за пръв път призова българите да се изтеглят от Сирия.

Контакти на българското посолство в Сирия: Адрес: Дамаск, Салхия, улица "Пакистан" № 8, пощенска кутия № 2732 тел.: 0096311 4454039; 00963114413128 Fax: 0096311 4419854 e-mail: Embassy.Damascus@mfa.bg.

Насилието в Сирия днес е взело най-малко 107 жертви, загинали основно при бомбардировки в района на Хама, централната част на страната, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от АФП.