Това съобщиха от ЕВН, цитирани от "Фокус". След възстановяване подаването на високо напрежение от НЕК към мрежата на "ЕВН България", влиза в сила въведеният по-рано през деня от НЕК ограничителен режим на електроснабдяване за района северно от Бургас.

Ограничителният режим ще бъде по схемата - един час със захранване, последван от един час без захранване и се въвежда съгласно Закона за енергетиката.
Всички електропроводи 110 kV, без този, на който е първата голяма авария „Галатея” са под напрежение, предадени са в разпореждане на диспечерските служби на ЕОН и ЕВН с цел ограничаване там, където е необходимо.
Прави се всичко възможно за отстраняване на проблема, но паднал дъжд в района на село Приселци затруднява работата.

Режимът бе въведен след скъсване на проводник и усукване на стълб от електропровод 110 kV „Галатея", собственост на НЕК, намиращ се на територията на Област Варна, което прекъсна електрозахранването, подавано към "ЕВН България" към нейните клиенти по Черноморието (северно от Бургас) в края на деня на 22 юли. 

Целта на въвеждането на режима е да се предотврати възникване на нова авария вследствие претоварване предвид високото потребление в разгара на летния туристически сезон по Черноморието. Той ще е в сила до отстраняване на повредения стълб от 110-киловолтовия електропровод, което се очаква да се случи до в края на деня на 24 юли.

Аварията на електропровод, възникнала северно от Бургас вчера вечерта, е причината за възможни трудности при използване на мобилната мрежа, съобщиха от Мобилтел, цитирани от БТА. До окончателното отстраняване на повредата има рискове от прекъсвания в мрежата.

Отстранена е и аварията, възникнала по електропровода "Ахелой", съобщиха от пресцентъра на Националната електрическа компания. Това е втората авария на електропровод, която остави тази сутрин без ток района около Бяла, Долен Чифлик и Шкорпиловци край Варна. 110-киловолтовият електропровод "Ахелой" вероятно е бил повреден от кражба или умишлен саботаж.

Служителите от Централното диспечерско управление са започнали поетапното подаване на електроенергия към консуматорите от засегнатите селища в района на подстанция "Бургас". Към 18,50 часа товарът по мрежата в района е бил 60 мегавата. Дежурните диспечери следят максималният товар да не превишава 80 мегавата, тъй като капацитетът на мрежата в региона е 100 мегавата. Това налага въвеждането на ограничителен режим.