Това може да постави под съмнение твърденията на американското правителство, че голяма част от излелия се нефт след потъването на платформата на "Бритиш Петролиъм" (British Petroleum) е била почистена или се е изпарила, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Професор Саманта Джой от Университета в Джорджия заяви по телевизия Ей Би Си нюз, че нейният екип открива нефт "навсякъде, където погледнем".
"Петролът не е изчезнал. Той е на места, където никой не го е търсил", каза тя.
Миналата седмица Джой писа в блог, че на около 25 км от потъналата през април платформа на БП имало "слой от влакнест утаил се нефт" с дебелина няколко сантиметра.

През август специалисти докладваха, че са открили в Мексиканския залив подводни нефтени петна, простиращи се на най-малко 35 км.
Според тях тези данни налагат преосмисляне на операциите по почистване на дълбоководни нефтени разливи.

Експерти смятат, че откритието вероятно ще стане основна част от съдебните процедури, подготвяни от американското правителство срещу петролната компания и нейните подизпълнители във връзка с най-тежкия нефтен разлив в историята на САЩ.

БП и подизпълнителите й похарчиха милиарди долари за почистването на разлелия се петрол в Мексиканския залив. Повечето усилия обаче бяха съсредоточени върху петрола по повърхността. Според компанията намиращият се под водата нефт бързо се разгражда под действието на микроби, отбеляза ДПА.

Преди дни БП отправи 25 препоръки, за да не се допуска повторение на аварията в Мексиканския залив.