В първоначалните съобщения се твърдеше, че Хамис Кадафи е бил ранен в събота, след като пилот от либийските ВВС умишлено разбил самолета си в комплекса Баб ал Азизия в Триполи, където живеят либийският лидер и част от роднините му. Хамис починал от изгаранията, които получил по време на нападението, съобщи новинарският сайт Arabian Busines, цитиран от БТА.

Иранският сайт PressTV пък предаде, че Хамис е в болница в състояние "близо до смъртта". Според този източник синът на Кадафи е бил ранен още в четвъртък - тоест преди атаката на коалицията срещу Либия. 

Либийските власти обаче опровергаха съобщенията на опозицията за гибелта му. Представители на правителството нарекоха тези съобщения "безсмислица", предаде ИТАР-ТАСС.

Според анализатори, Хамис ръководи 32-а бригада в рамките на контингент от 10-12 хиляди военнослужещи, които се смятат за най-предани на Муамар Кадафи. Хамис е завършил военната академия в Триполи и Военната академия „Фрунзе" в Москва, учил е и бизнес в Мадрид, предаде "Билд", цитиран от КРОСС.
Либийският лидер има общо седем сина.

Междувременно войските на Кадафи са се оттеглили на 100 километра от Бенгази, към град Аджабия, но до голяма степен са запазили своята боеспособност, предаде следобед ИТАР-ТАСС.
Рано тази сутрин бяха нанесени нови удари по либийски танкове и бронетранспортьори. Британското министерство на отбраната предаде за поразени ключови центрове на либийската система за противовъздушна отбрана. Ударени са и военни обекти около Триполи, Мисрата и Сирт. 
Ракета разруши команден център в резиденцията на Муамар Кадафи в Триполи.
Според Ройтерс обаче до рано сутринта е имало въздушни атаки на обекти близо до Аджабия, статегическият град, където се водят сражения между бунтовниците и силите на Кадафи.

Два испански самолета Ф-16 вече летят на Либия.
Четири канадски изтребителя Ф-18 летяха за първи път над бреговете на Либия, но не бомбардираха цели, съобщи канадският министър на националната отбрана Питър Маккей, цитиран от Франс прес.

Катар също се включва в операцията срещу Либия, предаде телевизия "Ал Джазира".  ОАЕ, които се предполагаше, че ще участват с патрулиращи самолети, решиха да се ограничат до хуманитарна помощ.

САЩ и Франция нямат данни за цивилни жертви при въздушните удари на коалицията. Според Либия, жертвите са 64.
Бунтовниците твърдят, че 7 души са убити в Мисрата при вчерашния обстрел на града от силите на Кадафи.
Верни на Кадафи водят цивилни граждани от съседни градове в държания от бунтовници град Мисрата, за да ги използват като човешки щит, разказа  представител на бунтовниците пред Ройтерс.

Либийските бунтовници приветстват въздушните удари от чуждестранните сили, но не искат чуждестранни сухопътни войски да се намесват във войната, предаде Ройтерс, като цитира Ахмед Ел Хаси, говорител на опозиционната коалиция "17 февруари".
Целта на бунтовниците е превземането на столицата Триполи, но те искат да постигнат това без чуждестранна офанзива, каза той на пресконференция.

Външните министри от Европейския съюз одобриха междувременно пакет от засилени санкции срещу Либия, предаде ДПА. На още 11 служители и 9 компании, свързани с режима на Кадафи, е забранено да пътуват в ЕС, а авоарите им са замразени. Решението не се отнася до Националната петролна компания на Либия, чиито активи се очаква да бъдат замразени по-късно тази седмица.

Последна актуализация в 21,00 ч.