Това заяви в интервю за БТА Боряна Георгиева, директор на дирекция "Обслужване" в НАП.
От началото на януари, когато бе въведен кодът, досега НАП е издала над 10 000 кода в цялата страна. Това е цифров код, чрез който НАП ви идентифицира в системите си за електронни услуги и дава достъп до вашата данъчно-осигурителна сметка. Това е така, защото в нашето законодателство съществува т. нар. данъчна тайна и никой няма право да знае без ваше разрешение какви данъци и осигуровки дължите и плащате.
Разликата с електронния подпис е фактът, че ПИК е напълно безплатен и ползването му е много по-лесно.

В момента НАП издава ПИК, но услугите, които ще са достъпни с него, все още не са активни. Очакваме буквално до дни клиентите ни да могат да правят справки за активните си трудови договори, за осигурителния си доход, в кой пенсионен фонд членуват и за кои месеци са им преведени осигурителните вноски от работодателя, посочи Георгиева.
След като клиентите получат достъп до тези данни те ще могат да ни информират, ако установят неточности, за да можем да предприемем действия, добави тя.
Чрез ПИК ще може да се подава и искане за издаване на документи, като например за липса на задължения.

НАП очаква  услугите с ПИК да се ползват повече физическите лица, тъй като фирмите и сега имат достъп до подобна информация - значителна част от тях притежават електронни подписи. Над 80 процента от дружествата, регистрирани по ДДС, подават декларации по електронен път, което означава, че могат да ползват и други услуги чрез електронен подпис, коментира Боряна Георгиева.

В данъчно-осигурителна кампания 2012 физическите лица могат да ползват облекченията, които са били достъпни и през миналата година, обобщи Боряна Георгиева. Очакваме отново голям интерес към облекчението за ипотечни кредити на млади семейства, прогнозира директорът в НАП. Процедурата за ползването му е значително облекчена в сравнение с предходни години - сега НАП изисква само един документ от банката за платените лихви по кредита през годината. Необходимо е също в годишната декларация, попълнена от съпруга/съпругата, да се декларира, че той или тя няма да ползват това облекчение. Годишно от това облекчение се възползват над 5 000 български семейства.

През тази година могат да се ползват редица други облекчения за физическите лица. С до 50 процента може да се намали данъчната основа при дарение в полза на един от трите центъра - за ин витро процедури, за лечение на деца и за трансплантации. С до 5 на сто от всички доходи се намалява данъчната основа с дарения в полза на здравни или лечебни заведения, бюджетни организации, детски ясли, висши училища и много други. Общата сума на ползваните облекчения обаче не може да е повече от 65 процента от годишната данъчната основа, подчерта Георгиева.

Запазва се и възможността за ползване на пет процента отстъпка при плащане на дължимия данък до 10 февруари. Единственото условие е авансовият данък да бъде внесен в срок през миналата година. Годишно около 30 000 човека ползват отстъпката за ранно плащане на данъка.

Аналогично облекчение има и за тези, които подадат декларациите си по интернет, а за миналата година това са направили близо 45 000 човека, показват данните на приходната агенция. Тези, които декларират с електронен подпис, могат да се възползват от отстъпката до 2 май.

Декларациите за облагане на доходите на физическите лица тази година се подават до 2 май 2012 г., тъй като 30 април официално е почивен ден. Данъците се заплащат в същия срок. НАП припомня, че декларацията с баркод позволява автоматично изчисляване на данъка.

Новост при декларирането на данъците от страна на фирмите е че от тази година ежемесечните справки-декларации по ДДС, които фирмите подават в НАП от февруари, ще се изпращат само по интернет, когато покупките или продажбите на дружеството за месеца са повече от пет. Един процент отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1 000 лв.) ползват тези фирми, които подадат годишната си декларация по електронен път, с електронен подпис. Срокът за подаване на декларацията за облагане с корпоративни данъци е 2 април, тъй като 31 март е в събота. Годишните отчети за дейността се подават или по електронен път в НСИ или в НАП - на хартия, както и миналата година, посочи Боряна Георгиева.