Питането на народните представители Красимир Ципов, Веселин Вучков, Любомир Христов, Пламен Нунев и Румен Иванов е по повод случая с бившия министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който бе извикан в СДВР в понеделник, за да му бъде направена полицейска регистрация.

Той обаче е отказал и му е съставен акт за неизпълнение на полицейско разпореждане. В срок от две седмици ще бъде издадено и наказателно постановление за глобата, която Цветанов трябва да плати.

Според адвоката му Менко Менков към бившия министър има специално отношение.

Той обясни днес, че Административният съд в София е спрял предварителното изпълнение на полицейската регистрация на Цветанов, предаде "Фокус".
По думите му, министърът не е орган, който извършва полицейски регистрации.

"Първо - т.нар. полицейска регистрация е само за служебно ползване. А вие журналистите сте разбрали, че се правят опити за полицейска регистрация на г-н Цветанов преди него самия и преди мен, като негов защитник. И второ - спрямо други не е подхождано по този начин, да им се правят полицейски регистрации", каза вчера Менков по Нова телевизия.

Въпросът на депутатите от ГЕРБ към Йовчев е именно за извършването на полицейска регистрация на физически лица, привлечени в качеството на обвиняеми по реда на НПК и заемащи висши държавни длъжности, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Извършвана ли е полицейска регистрация по смисъла на Закона за МВР на заемали постове на народни представители, премиери, министри или зам.-министри (сред които Сергей Станишев, Емилия Масларова, Раиф Мустафа, Николай Цонев, Валери Цветанов, Волен Сидеров, Атанас Атанасов, Стефан Софиянски, Митхат Табаков, Гюнай Сафер, Щерьо Щерев, Петър Ангелов, Фидел Беев и други), за периода след 1 януари 2003 г. Ако отговорът е положителен – по чия инициатива е правена регистрацията - служебно от полицейските органи или по искане на прокуратурата?, питат от ГЕРБ.

Те молят отговорът на въпроса да бъде предоставен в писмена форма.

Оказа се обаче, че самият Цветанов, още през 2011 година, е издал заповед да се прави такава криминална регистрация.

Днес той бе призован за втори път в столичното следствие, където му бе повдигнато второ обвинение - за възпрепятстване използването на СРС-та срещу бившия вече шеф на служба БОП във Велико Търново.