Да видят наркотичното вещество в склада пристигнаха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов, главният секретар на МВР Калин Георгиев и Станимир Флоров.

По-късно от МВР уточниха, че общото количество на открития хашиш е 11 тона и 756 кг. Според експерти цената му на едро е почти 59 милиона евро. При пласиране на хашиша печалбата би възлизала на 353 милиона евро.

Наркотикът е бил предназначен за разпространение в Белгия и Холандия. По първоначални данни вероятния произход на наркотика е Мароко.

В хода на разследването е установено, че съпричастни към трафика са двама български граждани. Те са обявени за общодържавно издирване. Действията по разследването продължават съвместно с европейските служби.

Наркотикът първо е бил транспортиран по море, като пратката, добре опакована, е била пусната в морето по начин, по който рибари са можели да я извадят и извлекат на сушата. Отново, както във видинския случай, тя е била поставена в тайници, изработени от гипсокартон.
Складът в Мировяне е бил нает от същата група, която е заподозряна за трафика на 4 тона хашиш, иззет във Видин, както и съпричастна към друга пратка наркотик през 2006 година.

По думите на Цветанов, тъй като получатели на наркотика са холандци и белгийци, е подаден сигнал в "Европол". Според министъра страната ни е изпълнила ангажиментите си като бъдещ член на Шенгенското пространство.

Премиерът Борисов обясни, че чрез сателитно наблюдение ще се установи кой е корабът, от който е пусната в морето пратката. Всяка една от опаковките е била обвита от специално фолио, което я е предпазвало от намокряне.

"Хората, които се занимават със сериозния трафик на наркотици, не са тези, които са по вестниците. Те не представляват интерес за вас, журналистите", обърна се към репортерите началникът на ГДБОП. Флоров заяви, че българите сериозно се занимават с трафик на наркотични вещества.