По думите й, измамите за тази година за по-малко в сравнение с миналата, но опитите са много.

"Има и случаи на измами от затвора, успяват и сумите да си получат. Най-голямата сума, открадната чрез телефонна измама от тази година, е 100 000 лева", обясни Падинкова.

Тя посъветва хората при обаждане за парични средства веднага да подадат сигнал в полицията, че вероятно става дума за телефонна измама. Според статистиката на МВР, измамниците основно действат в Северна България - Плевенска област, Великотърновско и Русе, но има случаи, когато се обаждат и от Румъния. Има и случаи на измами от България към Гърция и става дума за големи суми.

"Задържани са 32 лица за тази година, има и 10 задържани през предходни години. Някои нарушители са осъдени на затвор под една година или условно. Обаче е много трудно доказването на нарушението при този вид престъпна дейност. Използваните устройства и сим карти се унищожават почти веднага", обясни Златка Падинкова.

По думите й, вече има и случаи на измамени деца, като престъпниците им казват, че са пострадали родителите им.

"Имаме и все повече случаи на рецидиви, един, който е бил жертва, става два или три пъти жертва. Напоследък особено актуален сценарий е заплаха от страна на измамниците, както и за катастрофи, искане на пари заради пострадали роднини и близки. Наблюдава се и липса на пряк контакт между измамниците и жертвата, много често парите се изхвърлят през прозореца, или се оставят някъде", каза още криминалистката.