Сигналът за огъня е подаден на тел. 112 около 4.40 ч., съобщиха от противопожарната служба в Хасково, цитирани от местни медии и БТА.

На място са изпратени три екипа огнеборци, които бързо са потушили пламъците. Въпреки това обаче са нанесени щети, както на сградата, така и на четири автомобила.

Синът на бившия кмет - Станислав Иванов, който е и народен представител от РБ, пристигна на местопроизшествието. Той заяви пред медиите, че според пожарникарите става дума за умишлен палеж.

Вижте снимки >>

Станислав Иванов обаче беше много скептично настроен към разкриването на извършителите на пожара.

"Ще установят виновника, колкото „хванаха” обирджиите на пощата", лаконично коментира той.

Самият Георги Иванов коментира пред Оffnews, че ако знае кой е подпалил шоурума му, досега да го е застрелял. По думите му цената на автомобилите в ретро салона е от 50-60 000 евро нагоре.

"Подпалиха ми шоурума, който бях осветил, но не бях открил. Чакаше Акт 16. Разбили са вратата и са хвърлили вътре коктейл "Молотов" - доказано е от пожарникарите. Вътре е станала адска температура. Всичко се стопява. Вътре имаше около 14 автомобила, три от тях са изгорели тотално. Това са Шевролет Корвет от '60-та година, Форд Т и един Мерцедес 230 SL", обясни бившият кмет на Хасково.

Иванов отбеляза също, че сградата и колите не били застраховани, "някой да не си помисли, че е застрахователна измама".

"Това е много важно, защото веднага някой ще каже: "Ама той си ги е запалил, за да вземе застраховката". Не, автомобилите не са застраховани, защото не са в движение. Те са само изложбени. Иначе са работещи, но са като изложбени експонати
", допълни той.

Шоурумът е трябвало да бъде отворен след получаването на Акт 16, което Иванов очаквал да стане до септември.

В момента се провеждат следствени действия. Работи се по няколко версии за пожара. От хасковската полиция съобщиха, че ще дадат официална информация по-късно през деня.

В средата на юни прокуратурата внесе в съда в Хасково обвинителен акт срещу бившия кмет на града Георги Иванов заради заповед за разрушаване на сграда паметник на културата. Окръжна прокуратурата-Пловдив го обвинява, че в качеството си на длъжностно лице противозаконно е дал разрешение за разрушаване на културна ценност.