Тежката катастрофа стана около 5.30 часа на 24 юли в района на Драгоман. 51-годишната Таня и 54-годишният Бойко Бойкови пътували с мотор за Австрия на гости на сина си, когато са пометени от мерцедеса, управляван от 60-годишния Фарук Бекташ.

Двамата загинаха на място. При огледа бе установено, че турчинът, пътуващ от Германия за Турция, е навлязъл в лентата за насрещно движение на завой.

Вижте снимки>>>

На 28 юли Софийският окръжен съд пусна Фарук Бекташ под домашен арест, след  като адвокатите му представиха договор за наем на жилище в столичния кв. "Враждебна". Магистратите му наложиха обаче забрана да напуска България.

Решението предизвика недоволство и протестни шествия на мотоциклетисти с искане за справедливи наказания при убийство на пътя. Тогава от прокуратурата и протестиращи рокери, приятели на убитото семейство, изразиха притеснение, че има реален риск мъжът да се укрие.

Точно това се е случило два дни след заседанието на окръжните магистрати. 60-годишният Бекташ е напуснал квартирата си и е в неизвестност. Обявен е за общодържавно издирване. По закон задължение на МВР е да следи изпълнението на мярката за неотклонение "домашен арест". Контролът трябва да е денонощен.

Днес Софийският апелативен съд гледа мярката за неотклонение на турския шофьор. В съдебната зала стана известно, че защитата на Бекташ е оттеглила пълномощията си и му е назначен служебен адвокат, предаде БТА.

Той поиска от съда заседанието днес да бъде отложено, а Бекташ да бъде обявен за международно издирване.

Апелативните магистрати отмениха домашния арест на турския гастербайтер и му наложиха мярка за неотклонение "задържане под стража".

Решението бе взето в присъствието на десетки мотористи, приятели на загиналото семейство. Те се заканиха да протестират и пред турското посолство, което подозират, че е оказало съдействие на Бекташ. Те обмислят и да пишат до държавни институции с въпрос, кой ще понесе отговорността - за първоначалното съдебно решение, заради което обвиняемият вече не е в България, и заради това, че не е бил опазен, докато е бил с мярка за неотклонение - домашен арест.