В реч пред Германския съвет по международни отношения в Берлин Лагард предупреди за опасност "кризата да погълне целия свят". Тя подчерта, че МВФ трябва да разполага с до 500 милиарда долара допълнителни средства, за да подпомага страни, засегнати от криза.

„Нужна ни е по-голяма защита. Без нея, страни като Италия и Испания – които принципно могат да изплатят своите дългове, може да бъдат тласнати към криза с платежоспособността от прекомерната цена на финансирането”, каза Лагард. "В момента ние проучваме опциите и се консултираме със страните членки, добави директорът на МВФ. За еврозоната би било голяма помощ "значително увеличаване на реалните в момента налични средства за преминаването от Европейския механизъм за финансова стабилност (ЕМФС) към Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), подчерта тя, цитирана от БГНЕС.
Лагард поиска също  и по-ниски лихви на ЕЦБ, допълва АФП, цитирана от "Фокус".

По думите и ЕЦБ трябва да „осигури нужната ликвидна подкрепа за стабилизиране на банковото финансиране и суверените дългови пазари”. 
"Видяхме много фалстартове и половинчати мерки през 2011 година", отбеляза тя, цитирана и от БТА. Като част от усилията за преодоляване на кризата, Лагард предложи да бъде създадена структура в еврозоната, която са може да придобива пряко дялове в банки.

 "С поглед към бъдещето валутният съюз трябва да бъде подкрепен от финансова интеграция под формата на единен надзор, един орган за вземане на решения в банковия сектор с обща опора и един фонд за гарантиране на депозитите", посочи Лагард. Ръководителката на МВФ подчерта също така, че еврозоната трябва да ускори мерките за по-силна бюджетна интеграция.