На седмината сина и дъщерята на Кадафи, на неговите братовчеди и други близки съветници ще бъде предложена възможността да запазят милиардите долари в запорирани банкови сметки, а забраната им да пътуват в чужбина да бъде отменена, предаде АП, цитирана от БТА.

Източници от британското външно министерство съобщиха днес, че дипломати преговарят със свои партньори в ЕС относно санкциите, наложени на либийския режим от 27-членния съюз. В ООН също ще има консултации, ако някое от лицата, попадащи под санкции, предпочете да скъса с Кадафи.

Вчера министерството на финансите на САЩ обяви, че е извадило Муса Куса от черния списък на либийски официални представители, на които е наложена забрана да посещават САЩ и чиито авоари там бяха замразени. Бившият либийски министър на външните работи избяга във Великобритания и предоставя информация на британските власти.

Вчера обаче Европейският съюз отхвърли като неприемлив варианта либийският лидер да бъде наследен от някой от неговите синове. Това стана, след като беше разпространена информация, че най-малко двама от синовете на Кадафи предлагат преход към демократична система, който предвижда той  да се оттегли от властта. Като основно беше спрягано името на Сейф ал Ислам.

Днес пък правителствен представител обяви, че Либия е готова да организира избори и да реформира политическата си система, но само собственият й народ може да реши дали лидерът Муамар Кадафи да остане на власт, затова той не се отказва от нея.

Междувременно либийските бунтовници заявиха, че НАТО е твърде бавен в действията си и че те ще поискат от Съвета за сигурност на ООН да прекрати неговата операция, ако "не осъществява работата си както трябва", съобщи Ройтерс, на която се позова БГНЕС.
"НАТО действа много бавно, позволявайки на силите на Кадафи да напредват. НАТО се превърна в проблем за нас", предупреди Абдел Фатах Юнес, ръководител на бунтовническите части на пресконференция в Бенгази.
Според него бездействието на алианса дава възможност на верни на Муамар Кадафи войски да убиват хората на държания от бунтовниците град Мисурата "всеки ден".

Последна актуализация в 23,15 ч.