Френският гражданин от алжирски произход Мохамед Мера заяви вчера на преговарящи, че е убил тримата войници миналата седмица и четирима души пред еврейско училище в Тулуза в понеделник. Целта била да отмъсти за смъртта на палестински деца и за участието на френската армия в Афганистан.

Специалните части на френската полиция предизвикаха три експлозии малко преди полунощ в сряда, събаряйки главната врата на сградата и правейки дупка в стената.
Ходът беше извършен, след като Мера не спази обещанието да се предаде следобед. "Това бяха ходове с цел сплашване на въоръжения мъж, който изглежда промени мнението си и не иска да се предаде", заяви правителствен говорител.
Уличното осветление в района беше изгасено вчера вечерта. Изключено е електричеството в целия район. В сградата са спрени също снабдяването с вода и газ.

Експлозии и изстрели се чуха и рано тази сутрин. Те са били полицейска маневра за сплашване, но провокираха спекулации, че полицията се готви да нахлуе в обсадената сграда.

"Не знаем дали Мохамед Мера е жив или мъртъв. От снощи няма никакви признаци на живот. Надяваме се, че е жив", каза тази сутрин френският вътрешен министър Клод Геан, цитиран от Франс прес, предаде БТА. Геан уточни, че от снощи полицията няма никакъв контакт с него.
Снощи Мера казал, че иска да умре с оръжие в ръка, добави вътрешният министър по радио Ер Те Ел.

Френският външен министър Ален Жупе пък заяви, че трябва да се изясни дали разузнаването е допуснало грешки при наблюдението на Мохамед Мера. "Разбирам, че може да се задава въпросът дали е имало пропуск или не. Тъй като не знам дали е имало пропуск, не мога да ви кажа какъв би могъл да е той, но трябва това да се изясни", заяви Жупе по радио "Европа 1".

24-годишният мъж e трябвало да извърши самоубийствен атентат за "Ал Кайда", но е отказал. Вместо това е приел "обща мисия" за атентат във Франция.

Националната телевизия Франс 2 пък разпространи снимки от видеолента, на които се предполага, че е самият Мохамед Мера.