Това заяви пред bTV шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов.
"От тази гледна точка сигурно винаги ще има недоволни от Министерството на финансите", добави той.

Днес Танов се похвали, че вече втори месец митниците преизпълняват плана с 50-60%.
"За септември ние имаме близо 180% изпълнение на плана, по отношение на ДДС имаме около 108% изпълнение на плана, и 96-97% по отношение на акциза. Всяка година приходите в първото тримесечие винаги са по-ниски. Важното е да достигнем края на годината с изпълнен план", допълни Танов, цитиран от БГНЕС.

По повод недоволството на производителите на алкохол от наредбата, която регламентира поставянето на измервателни уреди в данъчните складове, той коментира:
"Не знам дали алкохолните босове са искали да се оплакват, но на тях най-много не им харесва наредба номер 3. Сроковете изтекоха на 26-ти за част от фирмите, сформирали сме 10 екипа, които извършват проверки в данъчните складове дали са изпълнили исканията. До момента от проверени 15 фирми примерно, 10 от тях са изпълнили напълни изискванията. От миналата година въведохме присъствието на митнически служител при проверките, записва се номерът на бандерола, всеки месец приходите нарастваха с около 10-15%, в момента имаме два пъти по-високи приходи по отношение на алкохол".

"При тази икономическа ситуация повишаването на приходите не се дължи на нарастването на показателите в икономическо отношение, а в извеждане на част от сивия сектор на светло. В условията на криза ние можем да постигнем по-високи приходи, на базата на сивия сектор", заяви Танов.

По-късно от Агенция "Митници" съобщиха, че по предварителни данни за септември изпълнението на плана на за общите приходи е 101,2%. Агенцията е внесла като приход в републиканския бюджет 619 млн. лева.
Спрямо септември 2009 г. събраните приходи са с 52 млн. лева (или с 9 процента) повече.

Приходите за септември от ДДС от внос са 236 млн. лева, което е с 23% повече от миналата годината. В абсолютен размер събраният за месеца ДДС от внос е с 45 млн. лева повече. Приходите от акцизи са 368 млн. лева, което е с 1% повече от предходната година, а от мита - 15 млн. лева, което е с 21 на сто повече от септември 2009 г.

Постъпилите приходи от мита през септември са най-високите за последните 17 месеца, посочват от агенцията.

За деветте месеца на годината нетните приходи, събрани от митническата администрация, възлизат на 4682 млн. лева, което е 71% изпълнение на годишния план, заложен в актуализирания бюджет за 2010 г., пише в съобщението.