Найденов посочи, че премиерът е приел заключението от доклада за проверката за действията на неговия заместник.  Според доклада няма извършени нарушения от страна на Светлана Боянова, предаде БТА. Резултатът от проверката бе оповестен още на последния парламентарен контрол.

Преди началото на на днешното заседание на кабинета министър Найденов съобщи, че зам.-мистърът на земеделието Светлана Боянова не е нарушила правомощията си, но решението дали да остане на поста ще бъде на премиера Бойко Борисов.

След серията от рокади в правителството, името на Светлана Боянова се спрягаше като следващото, чийто пост се поставя под въпрос. Последвалата проверка бе наложена от подаден срещу нея сигнал, според който 300 декара земеделска земя - трета категория, са преотдадени за фотоволтаици. Придварителните резултати от проверката потвърдиха, че такава промяна на статута на земята е била гласувана от комисия, оглавявана от Светлана Боянова. Тя обаче не е присъствала на заседанието на комисията, когато е било взето това решение.

"Благодаря на премиера Бойко Борисов, че за пореден път гласува доверие на човек, който си върши работата, което е показателно. На тази позиция, на която съм аз, винаги ще има съмнения и винаги ще има недоволни", коментира по-късно Боянова, цитирана от БГНЕС.
На въпрос дали има притеснения около работата на междуведомствената комисията, която оглавява и около замяната на земи, тя отговори категорично: "Няма от какво да се притеснявам. Аз съм юрист и това много ми помага. Аз съм председател на тази комисия и си нося отговорността и след като ви казвам, че няма никакви злоупотреби за този случай, категорично и за останалите няма такова нещо".

Друга рокада се предвижда обаче в министерството. Предстои министърът на земеделието и храните да предложи на премиера смяна на председателя на Селскостопанска академия Светла Бъчварова. В момента, в който предварителният доклад на Сметната палата стане основен доклад, ще внеса искането за промяна на председателя на Селскостопанска академия, каза пред журналисти  Найденов, цитиран от "Фокус".
Проверки по отношение на дейността на академията показвали системни нарушения, затова министърът е поискал Сметната палата да извърши одит. Ректор на Селскостопанската академия е Светла Бъчарова, заместник-министър на земеделието и храните в правителството на Тройната коалиция.

Последна актуализаиция в 17,50 ч.