Инспекторите по храните проверяват от вчера производствени предприятия и обекти за търговия на едро и дребно с хранителни добавки.

"От години на българския пазар се предлагат хранителни добавки, които едва ли не лекуват всичко - пречистват черен дроб, рак, жлъчка и не знам какво. Хранителната добавка, знаете, че не може да направи това. Използва се една вратичка в закона да могат да се предлагат и заблуждавайки потребителя да реализират определени печалби", обясни министърът.

От Агенцията по безопасност на храните ще конфискуват и унищожават всички хранителни добавки, чиито етикети подвеждат потребителите.

Найденов допълни, че е възложил и да бъдат подготвени законодателни промени, които да регламентират по какъв начин да бъдат продавани хранителните добавки на нашия пазар, без да бъдат заблуждавани потребителите, предаде "Фокус". Предвижда се производители и търговци да дадат доказателства, че написаното на етикета е вярно и да получат положително становище от Министерството на здравеопазването. Едва след това те ще имат право да се предлагат на потребителите.

"Ако има и едно изречение в текста на опаковката, което е подвеждащо, също подлежи на санкция",  закани се министърът.
По думите му основните цели на проверките са да се установи начина на  предлагане на хранителните добавки, режима на съхранение, включително и това как те се излагат в магазините, защото някои от тях се предлагат и в обикновените супермаркети.

"В един по-широк план след тези проверки аз съм обявил, че това ще е годината, в която ще засилим проверките в кухните – там, където се приготвя храната. Искаме да проследим нейния път от кухнята до масата, защото ставаме свидетели на това, че зад лъскавите фасади на луксозни заведения, ресторанти, в кухните им цари безобразен хаос. Оказва се, че има проблем именно по време на приготвянето на храната и него искаме да решим", допълни Мирослав Найденов, цитиран от "Фокус".