Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция в Хасково.

От здравното ведомство заявяват, че според смъртния акт 66-годишният мъж е починал от миокарден инфаркт в свръхостър стадий. Освен това той не е посещавал Германия през тази година, не е имал и клиничните критерии на заболяването, причинено от опасната бактерия - хемолитична анемия, бъбречна дисфункция, тромбоцитопения.

Същевременно хасковските здравни инспектори съобщиха, че пациентът е страдал от друг щам на Ешерихия коли, предизвикващ заболяването ентероколит, което протича с разстройство и повръщане, но не  е животозастрашаващо.

"Лабораторията в Хасково е изолирала Ешерихия коли от пробите на починалия 66-годишен мъж, но това не е опасният щам тръгнал от Германия. Изолираният щам е О - 27 и О - 139, докато опасният вариант на бактерията, причинила смъртоносната епидемия е О - 104", обясни д-р Светлана Узунова от Регионалната здравна инспекция в Хасково, цитирана от БНТ.

В началото на следващата седмица се очакват данните от тестовете изпратени в софийска лаборатория.

Правят се изследвания на още един мъж, настанен в хасковското инфекциозно отделение.
"И при него до момента няма данни заразата да е от опасния щам. Мъжът е в добро състояние", допълни д-р Узунова.
Тя подчерта, че клиничната картина на заболяването им е по-различна от опасната болест.
"Всички данни до момента сочат, че става въпрос за колиентерит, който е нормален за този сезон. При него също има смъртни случаи, но това зависи от общото състояние на организма", категорична бе доктор Узунова.

Здравните власти отново напомниха, че няма място за безпокойство и призоваха българските граждани да спазват добра лична хигиена.