Това ще стане на няколко стъпки. От 1 януари 2015 г. минималната работна заплата ще се увеличи с 20 лева и ще достигне до 360 лева. В средата на годината ще има още едно увеличение и от 1 юли новият размер на минималната работна заплата ще бъде 380 лева, съобщи министърът след извънредното заседание на МС за бюджет 2015.

Предложението за 380 лв. минимална заплата дойде от вицепремиера Ивайло Калфин.

През следващите две години също ще има ръст на минималната работна заплата, но този път на една стъпка от 40 лева, съответно до 420 лева през 2016 и 460 лева през 2017 г.

Горанов посочи, че с увеличаването на минималната работна заплата ще се създаде предпоставка за увеличение на доходите и ще се отговори на очакванията, че постепенно ще се върви към сближаване на минималната работна заплата към средната.
В момента съотношението е около 42%
и е относително ниско за европейските стандарти, отбеляза Горанов.

Предложението на Горанов ядоса работодателите и зарадва синдикатите. Вчера той обяви, че след проведените разговори на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество основните му притеснения, че пазарът на труда ще бъде притиснат от едно рязко покачване на минималната заплата, не са срещнали подкрепа нито от страна на синдикатите, нито от по-голямата част от работодателските организации.

Предишното предложение на финансовия министър бе минималното възнаграждение да остане на 340 лв. през 2013 г. и да нарасне с по 20 лв. през следващите две години.

Финансовият министър обясни, че е заел първоначална позиция, че при нисък растеж и почти нулева инфлация такова повишение може да окаже натиск върху пазара на труда, но е получил упрек от работодателите, че разчетената безработица е надценена, поради което е отпаднал аргументът му срещу увеличение на МРЗ.

Днес пред Нова телевизия шефът на АИКБ Васил Велев опроверга министъра, че работодателите са се съгласили за повишение на минималното възнаграждение. По думите му трите най-големи органицации на бизнеса - АИКБ, БСК и БТПП са се обявили твърдо против това повишение.

През уикенда единствено новият председател на КРИБ Кирил Домусчиев в интервю спомена, че няма нищо против увеличението.

Гарантираме, че това е стабилен и реалистичен бюджет, който няма да бъде тема на дебат всеки месец, както това беше за Бюджета за 2014 г., каза още министърът на финансите в отговор на въпрос на пресконференция в МС.

Владислав Горанов съобщи, че вече е отпуснат заем от 2 млрд. лева на Фонда за гарантиране на влоговете, за да се осигури безпроблемното изплащане на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ).