Заемът е необходим за финансиране на недостига на средства на фонда за изплащането на гарантираните влогове на вложителите в Корпоративна търговска банка (с отнет лиценз), съобщиха от правителствената информационна служба след приемането от МС на проектите за държавен бюджет и на бюджета за ДОО.

Решението се взима, за да се осигури ликвидност на ФГВБ, но и безпроблемно изплащане на гарантираните влогове.

На пресконференция министърът на финансите Владислав Горанов обясни,  заемът е за 5 години и половина с възможност за усвояване на заема на части и фиксиран лихвен процент от 2.95%, формиран на база доходността, с която се финансира правителството с минимална премия отгоре.

Веднъж годишно на всеки 15 април Фондът ще прави лихвени плащания към правителството. Еднократно погасяване в срок до 15 април до 2020 година с включена опция за предсрочно погасяване изцяло”, добави Горанов, цитиран от "Фокус".

По обяснението му това е рутинна операция в контекста как да осигурим ликвидна подкрепа с оглед на това от 4 декември да започне изплащането на гарантираните влогове и то да бъде осигурено.

Министърът увери, че правителството е създало организация и е подготвило физическата сигурност на над 1500-те точки на 9-те търговски банки, които ще изплащат гарантираните влогове.

Ние препоръчваме да не се създава паника в първия ден и хората да си да си изберат търговска банка, в която да продължат да съхраняват своите средства, каза още министър Владислав Горанов.

Кои банки ще изплащат гарантираните влогове >>