Това съобщиха от МВР след среща между министъра на вътрешните работи Валентин Радев и заместник-генералния директор на Международната организация по миграция /МОМ/ Лаура Томпсън.

МОМ е ключов партньор на МВР в области като връщане, реинтеграция, интеграция на чужденци, повишаване на информираността на българското общество за прилаганите миграционни политики и превенция и борба с трафика на хора, казал министър Радев по време на срещата.

Радев благодарил на Томпсън за подкрепата, която МОМ оказва в провежданата от България миграционна политика за връщане на незаконно пребиваващи лица, подчертавайки ясния акцент за насърчаване на доброволния характер на този процес.

Близо 70 на сто от доброволните връщания са подпомогнати от изпълняваните от МОМ програми за асистирано доброволно връщане.

Министър Радев е подчертал, че продължаването на работата за постигане на напредък по реформата на Общата европейска система за убежище е една от най-важните задачи, които стоят пред Българското председателство.
Процесът е сложен, но сме постигнали система за управление на миграцията, която е справедлива, изтъкнала Томпсън.

Томпсън също е подчертала необходимостта от постигането на единна позиция по отношение на приемането на Глобалния пакт по миграция и изразила увереност, че този диалог ще постигне трайни резултати по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.