Служители на ГДБОП неутрализираха престъпна група, източвала банкови сметки, съобщиха от МВР. Задържани са 11 участници в схемата, успели да прехвърлят към свои сметки и криптоплатформи 800 000 лева от 12 клиенти на банки.

Специализираната полицейска операция е проведена на 4 юни от антимафиотите под ръководството на Софийската градска прокуратура. Действията са осъществени на територията на градовете София, Варна, Казанлък, Самоков, както и в селата Железница и Медковец.

Извършени са арести на 11 участници в престъпната схема - двама хакери, набирачи на финансови мулета и мулета.

Според първоначалните данни от разследването в периода от април до август 2023 г. чрез електронно банкиране престъпниците са си осигурили достъп до сметките на 12 български граждани и юридически лица. От тях са нареждани преводи към предварително подготвени банкови сметки и картови трансакции в интернет или към акаунти в платформи за покупко-продажба на криптовалута. Част от сметките са открити на името на задържаните.

Средствата, които по предварителни данни са в размер на близо 800 хиляди лева, са усвоявани веднага.

В рамките на операцията са извършени претърсвания на 18 адреса и 6 автомобила, както и обиски. Иззети са мобилни телефони, компютри, флаш памети и документи. Разпитани са свидетели.

Всички 11 задържани са привлечени като обвиняеми. На трима от тях е наложена мярка за задържане до 72 часа, на други седем - "парична гаранция" в размер между 5000 лева и 10 000 лева, един е с подписка.

 

Един от арестуваните е привлечен към наказателна отговорност за компютърно престъпление по чл. 319б, ал. 3, вр. ал. 1 НК, а именно за това, че неправомерно добавил, използвал, променил и унищожил компютърни данни в информационна система, като деянието е извършено с цел имотна облага.

Останалите десет обвиняеми са привлечени за изпиране на пари - престъпление по чл. 253, ал. 2, вр. ал. 1 НК. Част от тези лица са имали открити на тяхно име банкови сметки, по които са постъпвали суми, източвани чрез компютърно манипулиране на банковите сметки на физически и юридически лица.

След одобрение от Софийски градски съд (СГС) са извършени 30 претърсвания и изземвания. Иззети са компютри, телефони, флаш памети, различна документация и други вещи.

Престъпната група, източила близо 800 хиляди лева от сметки на български граждани, е използвала фишинг имейли, за да получи достъп до банкирането на потърпевшите, каза пред журналисти Асен Кунчев от ГДБОП. По думите му сигналите от пострадалите са постъпили в службата в периода април-август м.г., в които 12 души са описали как са установили липсата на средства в банковите им сметки. Кунчев посочи, че голяма част от фишинг имейлите са наподобявали банкови съобщения. Целта е била потребителите да потвърдят името и паролата си.

Източените пари частично оставали в България като една част били изтеглени на банкомат, през схеми с финансови мулета, а друга е инвестирана в криптовалута, добави той.