Правителството отпуска близо 3,3 милиона лева за три храма, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

За ремонт, реставрация и възстановяване на храм "Св. Кирил и Методий" в град Свищов са одобрени 2,7 милиона лева. За храм-паметник "Св. Рождество Христово" при Шипченския манастир са предвидени 500 000 лева, а за ремонт на храм "Рождество Богородично" в село Гигинци, община Брезник, се предоставят 74 000 лева.

Кабинетът отпуска допълнително и 3 милиона лева, с които ще започнат ремонтните дейности на пътя от пристанището до манастира "Св. Вмч. Георги Зограф" в Света гора, Атон. Общата сума, която е необходима за ремонта на пътя, възлиза на около 10 милиона лева, като се предвижда средствата да бъдат отпускани поетапно.

На 11 май служебният премиер и водена от него делегация участваха в празника на манастира "Св. Георги Зограф" на Света гора. Тогава Димитър Главчев увери, че българската държава ще продължи да помага за поддържането на манастира и земите му. На службата присъстваха няколкостотин поклонници от Гърция, България, Република Северна Македония, Сърбия, Румъния и др. Той увери, че българската държава ще продължи да помага за поддържането на манастира и земите му.

Шипченският манастир също не за първи път получава финансова подкрепа от правителството. През август 2020 г. кабинет "Борисов 3" отпусна 1.612 млн. лева за спешен ремонт на камбанарията на храм-паметника. Тя е само с няколко сантиметра по-ниска от тази на катедралния храм "Александър Невски" в София и десетилетия не беше ремонтирана.