"Един последен път Яворов тръгва "подир". Той е най-страшният. Когато през късната и студена есен на 1913 година поетът, сразен до тялото на Лора се застрелва в главата, оставя предсмъртно писмо. Дълго е един ред. "Моята мила Лора се застреля сама. Ида и аз подир нея". Всеки път се ужасявам от този израз. Това, че е лаконичен, прави сцената на фаталната нощ достъпна за въображението. Второто изречение следва първото с такава естествена бързина, сякаш - странно - Лора само е отворила вратата, за да излязат навън и да подишат въздух".

Това е откъс от великолепния текст на Райко Байчев от Actualno.com, който тази година заслужено грабна специалната награда на журито в конкурса Web Report - "Майстор на словото". Отличените бяха обявени на церемония в зала Event Space 2020 в София, която се проведе на 31 май. 

Категориите, в които бяха наградени най-добрите журналистически материали, са "Общество", "Истински истории", "Икономика", "Култура и изкуство", "Технологии и иновации" и "Спорт". Бяха раздадени и специалните награди на журито за подкаст, фото- и видеорепортаж, както и "Гореща точка", "Майстор на словото", "Млад автор" и "Зелено перо".

В "Ида и аз подир нея" Байчев по брилянтен начин кани читателя да се разходи по софийските улици, минавайки покрай къщата на Пейо Яворов, неусетно поднасяйки тезата си, че изкуственият интелект иде подир изкуството и че ако нямаше творци като Ван Гог, то "нямаше да има артефакт, върху който изкуственият интелект да стъпи, нито мощен почерк, който да имитира"

"Масовото изкуство и изкуственият интелект си приличат, защото правят едно и също - сурогат. Отливка от вече направеното", се казва още във вълнуващия текст на Райко Байчев, който в забързания ден на скролващи потребители успява да прикове вниманието и не само да остави приятен послевкус, но и даде на тема за дълбок размисъл. 

"Това е един човек, чиито текстове винаги чета с огромно удоволствие, защото те се помнят" - с тези думи водещият на "120 минути" по bTV Светослав Иванов връчи отличието на Райко Байчев на церемонията по награждаването. 

Авторът сподели, че е писал текста дълго време. "Не го казвам за да се изтъкна, това е нещо, което не трябва да се споменава в медиите - че някой работи бавно. Но аз съм такъв. Казвам го, защото по време на този сблъсък, който човек води със собствения си материал, той изпитва наслаждение, което вярвам, че е познато и на наградените, и на номинираните, и въобще на всеки, който харесва нашата професия", сподели Байчев от сцената. 

Той благодари на колегите си от Actualno.com, като определи медията като "хубаво и свободно място". "Един беше казал, че всеки е голям защитник на свободата на словото до момента, в който не прочете нещо, което не му хареса. Ние се стараем да бъдем в първата половина на това изречение", каза още Райко Байчев. 

Светослав Иванов и Райко Байчев

Снимка: Булфото

Пред камерите на Dir.bg той допълни, че "конкурсът е един от малкото, които са някакъв стимул за хората в нашата професия да работят така, че да бъдат оценявани от жури":

"Това е много важно, тъй като журналистиката все повече се оценява по доста други критерии, които са, да кажем, брой четения, споделяния, лайкове. В този свят на лайковете от време на време е необходимо да си говорим и помежду си. Самият конкурс е вид разговор между журито и участниците за това кой текст е качествен по старомодния критерий, който може би е субективен, но определено имаме нужда от него като автори."

Райко Байчев не пропусна да спомене и напусналия ни наскоро колега Борислав Зюмбюлев, когото определи като "един от големите майстори на словото". Главният редактор на "24 часа" бе отличен посмъртно с  почетна награда за цялостен принос към журналистиката. 

Светослав Иванов и Райко Байчев

Снимка: Булфото

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Партньори на проекта: Dundee Precious Metals, A1, Инвестбанк АД, Delta.bg, Chivas Regal, Katarzyna Estate, Балдаран

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио "Фокус", Darik.bg и Дарик Радио, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", 3eNews, телевизия ММ и агенция "БулФото".