Емиграцията е по-сериозен проблем според унгарците, отколкото имиграцията, установи проучване на агенция "Медиан" по поръчка на изданието "Телекс" в Унгария. Резултатите бяха публикувани в седмицата на изборите за Европейски парламент. Унгарците гласуват на 9 юни за бъдещи евродепутати, избират местна власт и представители в националните самоуправления на 13-те малцинства в страната.

Войната в Украйна, климатичните промени, стандарта на живот, демографски проблеми, върховенството на закона и свободата на движение са сред важните теми в дневния ред на унгарците в навечерието на изборите.

Социолозите предвиждат сравнително висок интерес към изборите за бъдещ Европейски парламент (ЕП), малко под 50 на сто, както на предишния вот през 2019 година. Управляващата партия ФИДЕС залага силно на европейския вот в предизборната кампания. Досега тя имаше 13 евродепутати, които приключиха мандата си като независими заради изолацията от страна на политическото им семейство на Европейската народна партия. Унгария поема ротационното председателство на Съвета на ЕС от 1 юли.

Над 51 на сто от унгарците продължават да подкрепят напълно членството на страната си в ЕС, едва три на сто напълно се противопоставят на общността, сочат резултатите от проучването на "Медиан". Най-ниска е подкрепата за ЕС сред поддръжниците на управляващата партия ФИДЕС и сред унгарците с основно и средно образование. Категорична подкрепа за членството на Унгария в ЕС дават 83 на сто от симпатизантите на партия ТИСА, която за броени седмици се очерта като втора сила в унгарския политически пейзаж.

За 65 на сто от унгарците войната в Украйна е най-сериозният проблем в ЕС, едва 12 на сто са на мнение, че това не е най-важната тема или че не е проблем изобщо, установяват социолозите от "Медиан". За 55 на сто емиграцията е по-сериозен проблем от имиграцията. Войната в Украйна и имиграционната политика на ЕС са водещи сюжети в предизборната кампания на ФИДЕС. Лидерът й Виктор Орбан, който от 14 години е премиер на Унгария, представя вътрешнополитическите и чуждестранните си опоненти като войнолюбци, които искат да въвлекат пряко Унгария във войната в Украйна, писа АП.

Десетки хиляди унгарци и граждани от съседни страни, подкрепящи Виктор Орбан, се стекоха миналата събота в Будапеща на т.нар. Марш за мир и носеха плакати "Не на войната". В словото си Орбан каза на поддръжниците си, че е време партията му "да окупира Брюксел" и да промени политиката на ЕС към войната в Украйна.

Можем да останем извън войната само, ако унгарските избиратели подкрепят правителството, каза той.

ТИСА и левият алианс Демократична коалиция - Унгарска социалистическа партия - Диалог - Партия на зелените повдигат темите за образованието, здравеопазването, климатичните промени в кампаниите си, а анкетите сочат, че те са важни и за избирателите им. От края на април досега анкетите сочат ръст от около пет на сто в подкрепата за ТИСА, възродена от заместник-председателя й Петер Мадяр, доскорошен съюзник на Виктор Орбан и управляващата ФИДЕС. С оглед на нагласите се очаква на изборите за ЕП в Унгария да гласуват със сигурност заявените поддръжници на партиите. Според "Медиан" все още не е ясно къде ще отидат гласовете на безпартийните унгарци, отбелязва електронното издание на седмичника HVG.