„Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност”. Така Орешарски завърши словото си на траурната церемония на аеропорта до кв. "Сарафово".

Жертвите бяха почетени с едноминутно мълчание.

На 18 юли миналата година автобус с израелски туристи бе взривен при терористичен акт на летище Бургас. Загинаха петима израелци и един българин - шофьорът на автобуса Мустафа Кьосов. Над 30 души бяха ранени.

Бомбата разкъса и атентатора, който я е носел. Израел смята, че зад терористичния акт стои ливанската шиитска групировка Хизбула. Българските власти също смятат, че има ясни следи, които водят към тази групировка.

"Една година след ужасяващия атентат спомените на това място са по-ясни от всякога, но също така е ясно, че тероризмът няма оправдание", каза премиерът в словото си.

Той изрази надежда за консенсусно решение - от една страна Европейският съюз да включи в списъка на терористичните организации военното крило на Хизбула, но същевременно страната ни да запази отношенията си с Ливан.

Премиерът благодари на израелските служби за съдействието, което са оказали за обучение на български специалисти в противодействието на терористични актове.

Близи до мястото на взрива бе открит мемориал в памет на загиналите.
Паметникът е изработен по инициатива на кмета на Бургас Димитър Николов и на почетния консул на Израел в града Орлин Мандов. Парите за направата му са събрани от дарения на бургаски фирми.

Мемориалът включва шест колони от камък, които съответстват на броя на жертвите. По тях има символи, шестолъчки и полумесец, тъй като загиналият български шофьор е мюсюлманин. Ще има и паметна плоча с надписи на иврит и български.