Директивата се очаква да се дискутира в следващите месеци. Това коментира пред радио "Фокус" Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“.

На въпрос, свързан с посещението на френския президент в България, Кунева отговори, че трябва да се обърне внимание на контекста на визитата. Франция е най-гласовитият защитник на това да се промени европейската директива, за да се ограничи „социалният дъмпинг“. Такъв се получава, когато хора от Източна Европа работят в държави от Западна Европа, но плащат осигуровки в собствените си страни, където те са по-малки и така цената за техния труд е по-ниска, поясни Кунева.

България трябва да има силна национална позиция. Ако това се стовари само на раменете на един министър, ако щете дори и само на правителството, без по-сериозно обсъждане от обществото и твърда обществена позиция, която да се представи като национална, ние няма да бъдем достатъчно силни, категорична е Кунева.

Чакат ни много сериозни преговори по тази тема, допълни тя.

Колкото и да ни се иска да видим една по-обединена Европа, ние всъщност виждаме в момента тази пукнатина, виждаме още нещо, което Макрон със сигурност ще постави като тема в края на месеца – специалните правила за Еврозоната, бюджет на Еврозоната, министри на Еврозоната, което може да доведе до Европа на две скорости.

За жалост, след присъединяването си към ЕС България няма следваща крачка и все още не сме членове нито на Шенген, нито на Еврозоната, което в контекста на сигурността е от изключително значение, каза още Кунева. Този въпрос не трябва да спира да се поставя, заяви тя.

По повод терористичните атаки в Европа Кунева отговори, че не можем да се примирим с това и не можем да кажем, че битката е загубена. Трябва да се намери най-добрият начин да се работи върху предотвратяването.

По нейното мнение се води война без правила. Трябва затягане на мерките за сигурност, много бърза и директна обмяна на данни между съответните органи в отделните национални страни.

Сигурността на страната трябва да бъде поставена на първо място и около това да няма никакви договорки. Трябва да бъде изключително силно стегната примката върху цялата мрежа, през която терористите се финансират, както и да има добър диалог със страните извън ЕС.

Ние трябва да сме готови да подпомогнем този процес. Това означава компетентност, добра координация вътре в страната и България да изведе като свой много силен приоритет членството в Шенген. Защото когато обменяш информация и когато можеш да поискаш помощ, е едно, а когато това не е така – просто възможностите ти за защита са много по-малки, коментира Меглена Кунева.