За първи път се въвежда задължително засекретяване на изпитните зали и на санитарните възли в 624-те училища в страната, в които през май ще има държавни зрелостни изпити, обяви на пресконференция заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, цитиран от БТА.

Матури ще има в 624 училища, като над 52 хиляди ученици ще бъдат разпределени в 4000 зали.  Първият изпит по български език и литература ще е на 18 май, а вторият задължителен зрелостен изпит - на 20 май.

Вечерта преди държавния изпит, техническата комисия, която ще включва директор на училището, родител и експерт, ще обходи всички изпитни зали и санитарните възли в него, като трябва да бъдат прибрани всички "случайно забравени вещи или оставени съзнателно помощни материали", обясни Стаматов.

Той добави, че с лепенка, с печат на училището и с подпис на родителя, както при изборите, ще бъдат запечатани всички изпитни зали и санитарните възли в тези 624 училища.

Сутринта, далеч преди началото на изпита, ще бъде направено разсекретяване на тези места от същата тази комисия, посочи Стаматов.

Квесторите на матурите ще бъдат разпръснати на компютърен принцип в страната и те ще пазят "чужди ученици" или няма да познават зрелостниците в изпитната зала.

Ще има повече от 10 000 учители, които ще бъдат квестори, около 2000 учители ще са в техническите комисии.

За първи път имаме силен апел за участие на родителите в държавните зрелостни изпити,  изтъкна Стаматов.

Родителите ще участват в секретните моменти - при отваряне и затваряне на изпитните зали, при наблюдаване на разпечатването на изпитните работи и особено при проблема със санитарните възли. В минали години там зрелостници преписваха на матурите.

Преди започването на матурите за първи път ще бъдат събрани всички мобилни телефони на квесторите от директорите, както и "всички технически джаджи". 

Ще бъдат събрани и мобилните телефони на зрелостниците в това число и „мобилни химикали от ново поколение”. Всички зрелостници ще използват химикалка, пишеща в черно.

Ще има и стабилно осъвременяване на възможностите за видеонаблюдението по време на матурите в училищата, каза още Стаматов и отбеляза, че ще има обединяване на всички видеокамери, като "видеозаписът ще се наблюдава и от МОН в реално време". Така видеонаблюдението ще се свърже в единна видеомрежа, обясни зам.-министърът на образованието.

На матурите пред всяко училище ще има по един полицай, за да следи за реда и спокойствието пред сградата.
Енергийните дружества са помолени с писма от МОН да не извършват профилактика в дните с матури.
Всяко училище е информирано също, че по време на държавните изпити трябва да има и медицинска сестра в него.

По думите на Стаматов всички тези мерки за сигурност представляват "големия превантивен пакет, насочен към всички, участващи в държавните зрелостни изпити".

Най-вероятно ще има и "един широк, таен пакет, който министърът на образованието, в деня на държавните изпити, ще прецени в каква посока да го реализира", заяви Стаматов.

Той обяви, че за да няма спекулации кои ще са авторите за матурата по БЕЛ, ще бъдат предоставени 15-те автори, които са утвърдени много отдавна от МОН като автори, участващи в изготвянето на изпитните програми. Ключът за генерирането на темите се пази от министъра на образованието.

Миналата година, часове преди матурата по Български език и литература, изтече информация във Фейсбук за автора, върху който беше изпитната тема. Потребител с псевдоним Пейо Яворов обяви, че ще се падне именно стихотворение на поета. Стана ясно, че и стотици квестори са изнасяли информация по време на матурите.