Правили са го след 8.30 часа - половин час след започване на изпита, повече в страната, отколкото в столицата, и това се е случвало от години, заяви Тодор Танев.

Според него това е най-проста практика, не схема.

"Някой джебчия като грабне портмоне в автобуса, схема ли е? От години е правено това от квесторите. Както пише в една книга - на гарата винаги се е крадяло и пак ще се краде. Нямаше да има МВР по света, ако не се крадеше", каза министърът.
 
И добави, че гледат оценките, мястото, имат телефони на всички, които са били там. От 3-4 критерии специалистите  на МОН успявали да намерят доста съществени тенденции. 

Той поясни, че за да има наказание за квесторите, трябва да бъде доказана вината им.

"Има за тези, които сме доказали. Направихме максимума, но каквото и да правим 400 души от МОН с 2 600 училища няма да стане", допълни Танев.

Според него за матурите тази година МОН е взело много повече мерки, отколкото досега.

"Забелязахме откъде идват пробойните и не ми е ясно защо тези мерки не са били вземани преди. В една гимназия, която е била на 6-то място, сега се оказва на 100-тно. Изпратихме проверки на много места. При затягането на дисциплината, което осъществихме тази година, намаля и успеваемостта", каза още той.

Танев посочи, че заедно с народните представители експерти на МОН ще обмислят през есента ново по формата си проверяване на зрелостниците.

"Става дума за технологично нов начин на правене на матурите, като се има предвид те не само да бъдат по-кратки, но и цялостната им организация", коментира министърът.

Преди дни стана ясно, че има предложения от регионалните инспекторати по образованието да бъдат намалени продължителността на матурите и броя на въпросите.

По "случая с Яворов" министърът отново заяви, че от ведомството няма "изтичане" на темата по български език и литература и посочи, че вече е "локализиран" извършителят, който не го е правил за първа година.

Той коментира, че някои медии, целейки, може би, прокарване на неверие в родителите в образователната система и работата на МОН, твърдят, че той и заместничката му Ваня Кастрева не си гледат работата и не знаят какво правят.

"Сто пъти повторена една лъжа става истина, както знаем по законите на нацистката пропаганда. Не знам какво се постигна с това. Във Фейсбук е казано: Яворов ви поздравява. Това е изтичането и знаем кой е той и той не работи в университет. МВР може да каже кой е той, но аз намекнах, че е студент и не го прави за първа година. Кой спечели от това, че сърцата на толкова хиляди родители туптяха", запита Танев.

Според него не е хубаво всеки ден да се обяснява някаква "тотална неистина", например, че министърът не е добре с главата и т.н. 

"Мисля, че не съм толкова зле, след като съм правил две катедри в СУ, бил съм в Харвард няколко пъти", защити се той.