Вчера репортери на Нова телевизия и bTV под прикритие успяха да се сдобият с верните отговори на изпита по български език за 12 клас и заснеха "сделките" със скрита камера. В единия от случаите продавачът изпратил отговорите с два SMS-а в деня на самата матура срещу 100 лева. Цените обаче варират от 40 до 200 лева.

Всичко това се случи на фона на близо 10 000 хиляди квестори и над 4300 камери в училищата в страната.

Икономическа полиция ще разследва информацията за изтеклите отговори на матурите, ще установим какво точно се е случило, каза пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Въпреки че един от хората, продали отговорите, заявява, че работи с хора от министерството - тези, които измислят задачите и после ги вкарват в компютъра, днес Кастрева бе категорична пред Нова ТВ:

Матурите не се продават от министерството. Можеш да купиш матурата от хора, за които това е бизнес. За хората, които работят в МОН, това е отговорност. Настоявам за обществена нетърпимост за всички, които погазват труда на учителите. Министерството не продава матури, а създава знания”.

Тя увери, че в министерството били взети изключителни мерки за сигурност, за да няма изтичане. И допусна, че след разпращане на вариантите до училищата, е възможно някой да е решил теста бързо и да е изпратил отговорите на хората, които са си платили за тях.

Колегите, които създават задачите, нямат нищо общо с другите комисии. А вчера преди 8 часа, освен нас двамата с министитъра, имаше 5-6 души, включително двама представители на МВР, които знаеха задачите”, подчерта Кастрева.

По думите й в МОН ще бъдат донесени всякакви видове „пищови”, намерени от квесторите в изпитните стаи или в тоалетните. Тя уточни, че на изпита са били хванати да преписват 43 ученици.

Ние държим в деня на изпита да има специално оторизиран човек, който да следи записите във всички зали. Дисциплинарна отговорност ще бъде поискана от квестор, който си е позволил да наруши правилата. Излизайки от залата, директорът забелязва, че той излиза от изпитната зала и провежда телефонен разговор в коридора. Той е отстранен веднага. Това е нарушение на правилата, тъй като както зрелостниците, така и квесторите, нямат право да използват такава техника", заяви още зам.-министърът.

Тя подчерта, че цялата информация около изтичането на отговорите ще бъде предоставена на полицията.

Министърът на образованието Тодор Танев пък заяви, че първо трябва да има яснота по случая и тогава, ако се докаже изнесената в медиите информация, ще бъдат взети всички мерки.

"Ако сте прави, наказания ще има, много лошо ще бъде", обърна се той към репортерите.

На въпрос при какви обстоятелства трябва да се анулира матурата, Танев отговори:

"Ще видим".

"Яворов" предупреждава във Фейсбук

Вечерта преди матурата във Фейсбук групата "Кандидат-студенти СУ 2015" от потребител с име "Пейо Яворов" и профилна снимка на поета, съобщи Offnews. Той написа:

"Успех на всички утре. Дано сте ме научили добре :)".

И на изпита наистина се падна стихотворението на Яворов "Ще бъдеш в бяло", по което зрелостниците писаха на тема "Любовта като храм".

След това неизвестният "Пейо Яворов" написа:

"Шегата настрана, наистина знаех, че ще се падне."

В отговор на въпрос откъде е знаел какво ще се падне на матурата, той отвърна:

"Ако кажа това, колегите от МОН ще ме надушат и ще остана без работа :). Не се безпокойте, и догодина ще ви кажа пак кой ще се падне".

Човекът, който стои зад профила, разказа още, че го е направил, защото първоначално била изтеглена друга тема, но тя била сменена, защото изтекла от друг негов колега, който не можел да преценява нещата.

"Няма такова нещо, че темата се тегли сутринта преди матурата. Темата се знае предварително, но само от 3-4 човека. Нарочно го написах вчера късно, за да не могат да я сменят до сутринта и за мой късмет не го направиха"., написа още "Яворов".