Зрелостниците ще получават изпитния вариант на части и ще разполагат с определено време за работа върху всяка от частите. След изтичане на определеното време те ще затварят в плик съответната част (лист с отговори и/или свитък за свободните отговори) и няма да имат възможност да се връщат и да работят повече върху нея.

Зрелостниците ще имат право да излизат от изпитната зала след приключване на работата върху съответната част. В случай, че зрелостник напусне сградата, не се допуска обратно в нея до края на изпитния ден.

Провеждането на матурите на модули няма да се отрази върху формата и съдържанието на изпита. Новият елемент е само организационен и е още една мярка срещу опитите за подсказване и преписване.

Разделянето на части по отделните предмети е каченo на сайта на МОН.

Матурата по БЕЛ е разделена на три модула
, като първите два са с времетраене по 1 час, а третият е 2 часа.

Матурата по Английски език и География и икономика също е в три модула, като първия е 1 час, а следващите два са по час и половина.

Матурата по Математика, Химия и опазване на околната среда, Биология и здравно образование, Физика и астрономия е разделена на два модула, като първия е час и половина, а вторият - два часа и половина.

Всички останали правила за провеждането на държавни зрелостни изпити се запазват, отбелязват от МОН.

Влизането в изпитната зала става само с документ за самоличност (лична карта, паспорт, свидетелство за управление на МПС) и със служебна бележка за допускане до държавни зрелостни изпити.

Всеки зрелостник има определено персонално работно място, обозначено с етикет с неговото име, и той трябва да го заеме не по-късно от 7,30 часа.

Задължително е изключването на всички технически средства за комуникация и предаването им на квестор, който да ги постави на видно място.

От държавен зрелостен изпит се отстранява и напуска сградата на училището зрелостник, който: преписва от хартиен носител; преписва от данни, съдържащи се в технически устройства (мобилни телефони, калкулатори, таблети и др.); преписва от работата на друг зрелостник; използва мобилен телефон или друго техническо средство за комуникация; изнася извън залата изпитни материали или информация за съдържанието им. Изпитната работа на отстранения зрелостник не се оценява.

Не се допуска нарушаване на анонимността на изпитната работа - на листа и на свитъка за свободните отговори, чрез поставяне на знаци, записване на име и др. В противен случай изпитната работа не се оценява.

Заявления за участие в предстоящата сесия на държавните зрелостни изпити са подали 8383 зрелостници. До 26 август т.г. те трябва да получат служебните си бележки, че са допуснати до матури. На 29 август е матурата по БЕЛ.

Тази пролет матурите поставиха рекорд по двойки. Слабите оценки по БЕЛ бяха 4189, а на втората матура (по 13 предмета по избор) - 6460.

МОН въведе допълнителни мерки срещу преписване на изпитите. Въпреки това, на матурата по БЕЛ бяха анулирани и 33 работи, от които 19 за преписване и 14 за ползване на мобилна техника.

На 41-я въпрос за държавния зрелостен изпит по български език и литература се падна интерпретативно съчинение или есе на тема "Разрушената хармония" върху откъс от повестта "Гераците" на Елин Пелин.

АНКЕТА: Достатъчни ли са мерките срещу преписването?