Данните, отчетени към 22 часа, съобщи шефът на пресцентъра на НСИ Любомир Блатски пред Дир. БГ. Онлайн преброяването започна в 00,00 ч. на 1 февруари.

Само за първите 45 минути след полунощ, 1500 души са се регистрирали, а към 6 часа сутринта над 4000 са били успешно преброени. 10 000 българи са били преброени към 10 часа на 1 февруари. Тези данни обяви малко преди обяд на пресконференция директорът на НСИ Мариана Коцева, цитирана от БТА.

От първите гласували 35 518 души 18 108 са жени. Най-активна е възрастовата група 30-39 години.
От започването на онлайн преброяването сайтът на НСИ е спирал веднъж за няколко минути, около 0,30 ч., от съображения за сигурност, посочи Коцева. Системата на НСИ позволява 400 хиляди души в секунда да натискат клавиш за подаване.

IT експертите на НСИ са добавили нова функционалност на Информационна система „Преброяване”. При успешна регистрация паролата за достъп до системата излиза веднага на същата страница. Така може да започне попълването на електронната преброителна карта, без да се чака получаването на паролата на личната електронна поща, съобщиха от НСИ.

Това стана, след като паролата за вход в първите часове на преброяването не се изпращаше на електронната поща. Голяма част от паролите безплатните пощенските сървъри припознаваха като нежелана поща и я отделяха в СПАМ папките, предаде bTV.

По думите на Коцева семейството й от двама възрастни и две деца се е преброило малко след полунощ за 40 минути, като десетгодишната й дъщеря самостоятелно е попълнила въпросите за пет минути.
Дежурни екипи отговарят на запитвания на гражданите за неясноти по регистрацията и въпросите.

40% от българите искат да се преброят по интернет, уточни Коцева. По думите й е възможно страната ни да е с най-висок дял на население, преброено по този начин.
България е една от седемте европейски страни, които предлагат възможност за броене по интернет. В останалите страни около 20-25% от населението заявява желание за онлайн преброяване, отбеляза Коцева.

Онлайн преброяването
ще продължи до 24 часа на 9 февруари. В 8 часа на 10 февруари започва традиционното преброяване и приключва на 28 февруари.
Това е 17-то преброяване на населението и жилищния фонд.

При традиционното преброяване гражданите могат да отговарят на въпросите и на входа на жилището. На въпросите за етническа група и майчин език, както за вероизповедание и религиозност, се отговаря по желание.
Новите въпроси в преброяване 2011 г. са "религиозен ли сте", за здравното състояние, за някои условия в жилищата - дали например има енергоспестяваща дограма и изолация.

През септември 2010 г. НСИ организира пробно преброяване, което приключи със скандал заради включени българо-мохамедани, македонци и гагаузи в графата за етническа принадлежност в анкетната карта на електронното преброяване. Тогава Мариана Коцева подаде оставка, но тя не бе приета от премиера Бойко Борисов. 

Последна актуализация в 22.50 ч.