Алексис Ципрас, цитиран и от агенция „Фокус“, е заявил днес, че Македония е посрамила Европа с използването на „сълзотворен газ и гумени куршуми“.

Граничната полиция отблъсна стотиците мигранти от граничния лагер край Идомени, които се опитаха да преминат през затворената граница, припомня АФП.

Реакцията на Македония срещу „хора, които не представляват заплаха и не са въоръжени“ е недостойна за европейска нация, каза Ципрас.

„Това е голям срам за европейското общество и държава, която иска да бъде част от него“, възмути се гръцкият премиер.

Резки нападки против Македония, която „нямала място в ЕС“, отправиха и други политици в Гърция. Отношенията между двете страни не са приятелски още отпреди миграционната криза.

„Действията на македонската полиция представят прекомерна и асиметрична употреба на сила, което създаде много трудна ситуация на гръцка земя“, заяви говорителят на гръцката агенция за координация на миграцията Йоргос Кирицис, цитиран от британския вестник "Телеграф".

Македония на свой ред поиска от Гърция напълно да ангажира полицейските си сили, за да предотврати "насилствените бунтове на мигранти и опитите за нелегално преминаване на границата", предаде АП.

„Дълбока загриженост заради „насилието“ на границата между Гърция и Македония, обяви Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), цитиран от ТАСС.

Насилието и използването на сълзотворен газ по границата, близо до Идомени, „силно обезпокоява ВКБООН“, е казал говорителят на организацията Ейдриън Едуардс в Женева.