Хамис Кадафи е сред 32-мата убити при атака на алианса, извършена през нощта на четвъртък срещу петък, срещу град Злитен, на 150 километра източно от Триполи, заяви говорителят на въстаниците Мохамед Зауауи. Това е установено при разузнавателни операции сред силите, подкрепящи Кадафи, уточни той.

„Това са измислени новини. Те измислиха историята за смъртта на Хамис Кадафи в Злитан, за да прикрият собствените си убийства. Това е мръсен трик, който цели да прикрие собствените им престъпления в Злитан”, заяви говорителят на либийското правителство Муса Ибрахим, цитиран от "Фокус".

За смъртта на един от синовете на Муамар Кадафи при въздушна атака на НАТО информира днес и сателитната телевизия "Ал Арабия", цитирана от ИТАР-ТАСС. Тя се позова на представители на въстаниците, без да съобщава подробности.
Засега няма коментар на съобщението от страна на НАТО.
Информацията за смъртта на Хамис
, който комадваше елитно подразделение, което се сражаваше с бунтовниците, не може да бъде проверена от незамисим източник.

Въздушният удар, в който се твърди, че е загинал Хамис, е нанесен няколко часа след визита в Злитан на група журналисти, пристигнали от Триполи, припомня Франс прес. Визитата е организирана от правителството. Представителите на медиите констатираха, че центърът на града е все още под контрола на силите на Кадафи и че фронтовата линия е разположена на 10-15 километра по на изток, отбелязва Франс прес, като се позовава на жител на Злитан. Кореспондент на Франс прес съобщава, че от този район сега се чува ожесточен артилерийски огън.

В края на март опозиционни сайтове и арабски медии съобщиха, че Хамис Кадафи е починал от раните си в болница в Триполи. Тогава обаче либийските власти отрекоха.

През нощта на 30 април срещу 1 май при бомбардировка на НАТО в Триполи загинаха друг от синовете на Кадафи - Сейф ар Араб, и трима внуци на либийския лидер, които нямаха и три години.