В момента в българската нормативна уредба не е регламентирано връщането на старите медикаменти. Хората обикновено ги изхвърлят в контейнерите за битовите отпадъци или, което е по-лошо, пускат хапчета и изливат сиропи и антибиотици в канализацията.
Наредбата забранява хвърлянето на лекарствата в съдовете за битов боклук, тъй като медикаментите се третират като особено опасен отпадък. Няма наложени глоби обаче за хвърлени в контейнери лекарства.

Въпреки че на всяка листовка изрично пише, че след като изтече срокът на годността им те трябва да се върнат за унищожаване при фармацевтите, това не се прави.
"Не сме задължени да правим това. Хвърлете ги в кофите за боклук или в тоалетната", обясняват от столичната аптека пред репортер на Медиапул.

"Работи се по нормативни промени, но освен задължението да приемат всички предадени им лекарства с изтекъл срок на годност, аптеките ще трябва да имат и специални помещения за целта", коментира Евдокия Манева.
На какви изисквания ще трябва да отговарят те, ще реши работна група от експерти на ековедомството и здравното министерство, която до няколко месеца се очаква да излезе с конкретни предложения.
В момента само аптеките и болниците могат да връщат закупените от тях лекарства с изтекъл срок на годност обратно на търговците на едро, вносителите и производителите. А те от своя страна са задължени да ги дадат за унищожаване на организации, получили разрешение за тази дейност от екоминистерството.

“Ако в наредбата се разпише изискване аптеките да събират старите лекарства, няма проблем да ги събираме и предаваме заедно с количествата, които ние самите връщаме за унищожаване“, коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.
Той обаче посочи, че за самите аптеки сегашната процедура е много тромава, тъй като е свързана с детайлно описване на всяка една опаковка и връщането й точно на този дистрибутор, от който е купена при положение, че от момента на доставката й са минали години.

Тромава е и процедурата по самото унищожаване на медикаментите.
В най-добрия случай трае три месеца и половина, заяви Бойко Бонев, който е управител на фирма за унищожаване на стари лекарства “Екомедикъл“.
Първо се чака разрешение от районната екоинспекция, а след това се чака и проверка от Агенцията по лекарствата, която проверява на място дали заявеното за унищожаване количество съответства на реалното.
Едва след това се преминава към транспортирането на лекарствата, които се унищожават в инсенератор.

Бонев обясни, че фирмата годишно приема за унищожаване около 3000 килограма стари медикаменти, но не се ангажира с прогноза какви количества се унищожават общо на пазара.
По негова информация в страната действат още петнайсетина такива фирми.